Acasă Bani & Afaceri Fiscul, samsar de masini straine

Fiscul, samsar de masini straine

Pentru ca nu pot fi inmatriculate, zeci de autoturisme straine confiscate de vamesi sunt vândute doritorilor de piese de schimb.


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj are in custodie un parc de masini straine confiscate de organele vamale, pe care doreste sa-l valorifice prin scoaterea autoturismelor la licitatie. Din pacate pentru fisc, majoritatea autovehiculelor sunt neinmatriculabile, asa ca finantistii spera ca doritorii sa le cumpere macar pentru piesele de schimb. „In aceasta perioada, avem de valorificat in jur de 50 de autoturisme, numai marci straine: Renault, Volkswagen, BMW, Mercedes si Opel. Cele mai multe sunt Opel. Din pacate, sunt neinmatriculabile. Pe cele care arata mai bine le declaram comisiei speciale care functioneaza pe lânga Secretariatul General al Guvernului, unde cerem si derogare pentru inmatriculare si repartizare gratuita catre institutiile publice care au nevoie. Pe celelalte le vindem mai mult pentru piese de schimb“, a precizat Roland Caldaruse, director executiv adjunct al DGFP Dolj si coordonatorul compartimentului de valorificare a bunurilor confiscate. Pentru ca fiscul nu dispune de garaje suficiente, cea mai mare parte a autoturismelor sunt lasate in custodie directiilor vamale care au facut confiscarile, pâna la gasirea unui cumparator.


Whisky la juma’ de pret


In afara de autoturisme, DGFP Dolj mai valorifica tot felul de bunuri provenite din confiscari: aparate electronice (videorecordere, DVD-uri, combine muzicale etc.), metale pretioase, haine, alimente, bauturi alcoolice, dar si pânze de bomfaier, lacate, yale etc.


„In cazul electronicelor, noi nu dam garantie, pentru ca nu suntem specialisti in domeniu. Vine cumparatorul, vede aparatul si, daca doreste, il cumpara. Este la mica intelegere. In ceea ce priveste hainele, am mai dat si pe la sinistrati in urma inundatiilor“, a explicat Roland Caldaruse. In ceea ce priveste bauturile alcoolice confiscate, finantistii sustin ca mai ieftin este sa distrugi marfa decât sa o timbrezi si sa o valorifici. „Cu marfa timbrata este mai usor. In schimb, sunt probleme la produsele netimbrate. Noi nu avem personal care sa se ocupe cu timbrarea“, a mai spus Caldaruse. Printre sortimentele de bauturi valorificate se numara vermutul, whiskyul instrainat la jumatate de pret si cantitati suficiente de vin acru – de care finantistii au reusit sa scape vânzându-l unei societati din tara care l-a luat ca sa faca otet din el. Metalele pretioase pot fi vândute numai persoanelor juridice autorizate sa practice un astfel de comert. In prealabil, capturile de aur si argint sunt evaluate de un expert agreat de BNR. Produsele alimentare perisabile ajung direct la comercianti, ele fiind cel mai usor de valorificat. In afara de licitatii, alta modalitate de vânzare a produselor confiscate este comercializarea lor prin magazine cu care se incheie conventii. Pentru un comision de 20% din preturile de vânzare, consignatiile sunt de acord sa vânda marfa fiscului. Din lipsa de spatii, finantistii nu dispun inca de un magazin propriu de comercializare a produselor, cu toate ca legea le permite acest lucru. In acest fel, comisioanele platite partenerilor ar intra si ele in bugetul de stat.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version