10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAuditul financiar - 10.000 de euro pe lucrare

Auditul financiar – 10.000 de euro pe lucrare

Activitatea de audit financiar aduce profituri insemnate si este un domeniu in plina ascensiune. Pentru un audit, firmele de profil pot câstiga si 10.000 de euro. Conditiile de atestare si investitiile pentru infiintarea unei astfel de firme sunt pe masura.


Firmele de audit financiar sunt in plina dezvoltare si constituie un domeniu de activitate necesar in conditiile concurentei din piata dintre firme. Un exemplu al exploziei acestui sector este o firma de profil din Craiova, care a reusit in scurt timp sa-si gaseasca locul ei in mediul de afaceri local si regional.


Grupul de firme PROFESSIONAL CONSULTING a luat fiinta in anul 2002, fiind fondat de câtiva specialisti cu experienta in sistemul finantelor publice, reusind in scurt timp sa devina lider regional in domeniul prestarilor de servicii financiar-fiscale si contabile. Acum are 25 de angajati, printre care se numara experti contabili, juristi, avocati, cadre universitare si specialisti in domeniul impozitelor si taxelor. Pe paleta diversa a serviciilor oferite, grupul are drept clienti 200 de firme si companii (dintre care 30 cu capital mixt) din Oltenia si Bucuresti. Cu toate ca aproximativ 50% din venituri sunt aduse de activitatile de conducere a evidentei contabile si consultanta pentru firme, o ramura cu reale perspective este cea de audit financiar, realizata in cadrul AUDIT CONSULTING SRL – membra a grupului de firme. „Prin lege, un numar important de societati trebuie sa realizeze periodic auditul financiar. Este vorba despre societatile care depasesc limitele a doua dintre urmatoarele trei criterii: valoarea totala a activelor – 3,65 milioane de euro, cifra de afaceri neta – 7,3 milioane de euro si un numar mediu de 50 de salariati in cursul exercitiului financiar“, a explicat Simona Petrescu, auditor in cadrul firmei.


Conditii si beneficii pe masura


Trebuie precizat ca pentru a deveni auditor financiar sunt necesare mai multe conditii indeplinite cumulativ. Candidatii la stagiatura in audit trebuie sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic si sa aiba o vechime in activitatea financiar-contabila de minimum patru ani sau sa aiba calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat cu studii superioare. De asemenea, ei trebuie sa promoveze un test de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu. Camera auditorilor stabileste normele pentru desfasurarea programului de pregatire a stagiarului in activitatea de audit. La rândul lor, stagiarii pot efectua pregatirea in cadrul unor cabinete individuale sau societati de profil. Dupa trei ani de pregatire, stagiarii sustin un examen final in urma caruia primesc atestatul in domeniu. Activitatea specifica este impartita in doua componente. „Firmele pot realiza doua tipuri de audit financiar: primul reflecta fidel situatia economica a firmei si poate fi necesar, spre exemplu, atunci când societatea vrea sa solicite un credit bancar; al doilea ar fi necesar in derularea programelor cu finantare externa. De obicei, derularea auditului se face la finalul etapei de implementare a proiectului“, a mai precizat Simona Petrescu.


Realizarea unui audit financiar poate dura pâna la doua luni (in functie de marimea firmei si cifra de afaceri a acesteia), pe teren fiind trimisi doi specialisti. In functie si de complexitatea auditului, o firma autohtona de specialitate poate câstiga pâna la 10.000 de euro pentru fiecare actiune intreprinsa. Specialistii in domeniu au precizat ca sumele pot ajunge si pâna la 40.000 de euro – in cazul angajarii unor firme de audit recunoscute international, cum ar fi PRICE WATERHOUSE COOPERS, DELOITTE&TOUCHE, ERNST&YOUNG sau KPMG. In cazul societatilor autohtone de profil, investitiile pentru infiintarea unei astfel de firme nu sunt de neglijat: sediu, dotari, softuri si, mai ales, specialisti in domeniu, care dau credibilitatea firmei. Si rezultatele financiare insa sunt pe masura si de viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS