14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri80 de miliarde alocate pentru scaderea costurilor cu incalzirea

80 de miliarde alocate pentru scaderea costurilor cu incalzirea

Guvernul a pus la dispozitie 80 de miliarde pentru reabilitarea termica a blocurilor construite intre 1950 si 1985. Programul de reabilitare termica are ca obiective scaderea costurilor cu incalzirea si imbunatatirea confortului.


Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, a anuntat la inceputul saptamânii ca guvernul va pune la dispozitia Programului de reabilitare termica a cladirilor de locuit multietajate aproximativ 80 de miliarde de lei. In conformitate cu articolul 8 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 187 din 14 decembrie 2005, fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor de reabilitare termica a cladirilor se asigura, in parti egale din bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, fonduri aprobate anual din bugetele locale si fondul de reparatii al asociatiei de proprietari. „In fapt, 15% din cheltuielile de executie se asigura din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari, iar restul de 85% se asigura prin credite bancare, din care 30% se asigura prin subventie de la bugetul de stat, respectiv 25,5% din totalul cheltuielilor“, a spus Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova.


Blocurile construite inainte de ’80 trebuie reabilitate termic


Programul de reabilitare termica include cladiri realizate dupa proiecte-tip in perioada 1950-1985, amplasate in zone urbane cu populatie densa si racordate la sisteme centralizate de furnizare a energiei termice. „Un bloc de locuit va fi ales pentru reabilitare termica in urma unei hotarâri luate in adunarea generala a proprietarilor. Totodata, este nevoie si de un fond de reparatii care sa asigure cele 15 procente din costul lucrarilor, iar pentru obtinerea imprumutului bancar cu dobânda redusa trebuie ca oamenii sa-si ipotecheze proprietatile. Lucrurile pot fi demarate de indata ce va fi votata legea si dupa ce Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii teritoriului va emite normele metodologice“, a apreciat Giubelan. Trebuie parcurse mai multe etape. Mai intâi trebuie facuta o expertiza energetica a cladirii si trebuie emis un certificat energetic, apoi trebuie realizate un studiu de fezabilitate si un audit energetic, cea de-a treia etapa se refera la elaborarea unui proiect si a caietului de sarcini, iar apoi se trece la executia si receptia lucrarii. Cheltuielile cu expertizarea, auditul energetic si proiectarea lucrarilor sunt asigurate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.


Se reduc costurile cu incalzirea


Masurile de reabilitare termica a proprietatii comune se refera la termoizloarea peretilor exteriori, a planseului peste subsol, transformarea terasei in sarpanta, contorizarea utilitatilor termice, termoizolarea conductelor si inlocuirea armaturilor cu pierderi. Totodata, in ceea ce priveste proprietatile individuale se impun masuri de etansare a ferestrelor si usilor, modernizarea corpurilor de incalzire si montarea de repartitoare de costuri pentru elementele de incalzire.


Conform studiilor de specialitate, investitia se poate amortiza intr-o perioada de sase-opt ani, prin reducerea cheltuielilor pentru caldura cu pâna la 25-30%. In acelasi timp, valoarea de piata a apartamentelor poate creste considerabil.


Asociatiile nu stiu prea multe despre program


Reprezentantii asociatiilor de proprietari nu stiu mare lucru despre programul de reabilitare termica. „Nu stiu nimic despre acest program. Este prima data când aud de el. Asociatia mea beneficiaza de un fond de reparatii destul de consistent la care se poate apela in cazul unor astfel de lucrari“, a spus Simona Visan, administratoare a Asociatiei de Proprietari nr. 45 Craiovita Noua. Situatia este cu atât mai grava cu cât unele asociatii nu-si pot permite cheltuieli substantiale. „Cei de la primarie nu ne-au spus nimic pâna acum. Asociatia noastra are un fond de reparatii mic care abia ajunge la cinci milioane pe bloc“, a spus Mirela Vasilescu, administratoare a Asociatiei de Proprietari nr. 14 Eroilor.


Scutire de impozit


Cei care vor lua decizia de reabilitare a cladirii vor beneficia de scutirea de impozit pe perioada de rambursare a creditului obtinut pentru reabilitare si de deducere din venitul global a cheltuielilor pentru reabilitarea termica a locuintei de domiciliu, in limita a 15 milioane de lei vechi anual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS