3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSolduri de pensii de 350 de miliarde, sterse din pix

Solduri de pensii de 350 de miliarde, sterse din pix

Soldurile predate fiscului doljean in 2003 de Casa de Pensii sunt mai mici cu 350 de miliarde de lei vechi fata de realitatea confirmata ulterior de documente, sustin inspectorii financiari ai Camerei de Conturi, dupa efectuarea unui control la institutie.


Fiscul doljean a preluat in 2003, printre altele, activitatea de incasare a contributiilor la fondurile de pensii ale agentilor economici din judet. La data preluarii, intre cele doua institutii s-a semnat un protocol prin care Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj primea in custodie inclusiv soldurile restante ale firmelor la data incheierii actului. Ulterior, soldurile predate de Casa de Pensii au suferit unele modificari, sustin inspectorii financiari. Astfel, la o comparatie intre sumele specificate in protocol si declaratiile de inventar ale societatilor debitoare s-au constatat diferente in valoare totala de 350 de miliarde de lei vechi. Practic, Casa de Pensii Dolj predase catre fisc solduri mai mici cu suma sus-mentionata fata de ce s-a constatat ulterior in actele referitoare la declaratiile de inventar. Neconcordanta in acte a fost sesizata de inspectorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj, care au efectuat recent un control la Casa de Pensii. Controlorii au cerut explicatii, mai ales ca de la data semnarii protocolului au trecut mai bine de doi ani.


Echipa mixta de control


Dupa cum au precizat reprezentantii institutiilor implicate, verificarile pentru compararea situatiilor reale ale acestor solduri sunt in toi. „Noi am preluat informatic baza de date. Erau diferente de sume intre soldurile fondurilor de pensii si declaratiile de inventar date de contribuabili. Pâna acum nu s-a vazut ca exista aceste diferente? Acum facem o prima verificare la societatile pe care ni le-a indicat Curtea de Conturi. Ramâne de vazut ce se va constata. Nu stiu cât va dura actiunea, se ocupa o echipa mixta de la cele doua institutii, formata din opt oameni. Poate sa dureze sase luni, noua sau un an“, a precizat Silviu Dumitru, directorul executiv al DGFP Dolj. La rândul sau, Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al fiscului doljean, a spus:


„Au existat niste solduri in protocoale care, in timp, au suferit tot felul de modificari. Noi am facut controale dupa preluarea contributiilor de la Casa de Pensii si am aplicat masurile de rigoare“. Antonescu nu a explicat insa de ce inspectorii financiari au cerut o reverificare a actelor contabile de la unii dintre agentii economici aflati pe liste la acea data.


Controlorii care au efectuat verificarile sustin ca este posibil ca nu toti agentii economici sa fi venit cu declaratiile de inventar la fisc, existând probabilitatea ca, in 2003, soldurile lor la pensii sa fi fost sterse cu buretele. In legatura cu aceasta situatie, directorul de la acea vreme al Casei de Pensii Dolj, Marin Fortan, actual director-adjunct al institutiei, a promis ca va veni cu detalii. Ieri, Marin Fortan era prezent la Bucuresti, la o intâlnire cu ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS