16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGrasimea porcului ingrasa subventia

Grasimea porcului ingrasa subventia

In topul judetelor care detin cele mai mari suprafete agricole, Doljul ocupa locul doi pe tara si locul unu in ceea ce priveste numarul exploatatiilor agricole. Schimbarea modalitatii de subventionare a agriculturii a fost inteleasa foarte bine de primarii localitatilor, dovada fiind graba cu care si-au inventariat exploatatiile de pe raza localitatii lor. De la 1 ianuarie 2007 cine nu exista in Registrul fermelor nu primeste nici un leu de la stat. Din acest an, chiar daca solicitantul subventiilor este inscris in Registrul fermelor, nu le primeste decât daca si-a asigurat culturile la una din societatile agreate de ministerul de resort.


Pentru prima data in acest an, cultura de porumb nu este subventionata, in schimb este subventionata carnea animalelor predate la abatoare autorizate. In Dolj, abatoare care respecta normele Uniunii Europene si care sunt autorizate sunt doar doua, la Facai si la Romanesti. Masura luata are drept scop igienizarea pietei carnii si disparitia intermediarilor care achizitionau porcii vii de la crescatorii particulari la preturi de nimic, ii sacrificau pe unde puteau si introduceau carnea pe piata de multe ori fara sa respecte norme elementare de igiena.


Norme sunt, dar nu are cine sa le aplice


De la 1 martie 2006, guvernul subventioneaza carnea de porc dupa clasificarea carcasei conform normelor EUROP. „Pentru ca sistemul de subventie la carnea de porc sa fie operabil trebuie ca in fiecare judet sa existe, asa cum prevede norma EUROP, un clasificator care printre altele trebuie sa masoare stratul de grasime a porcului inainte de a fi taiat. In Dolj nu exista astfel de clasificator autorizat, fapt pentru care chiar daca de la 1 martie cineva a predat porci la abatoarele autorizate, acesta nu poate beneficia de subventie pentru ca nu s-a stabilit clasificatorul. Clasificatorii vor fi persoane fizice autorizate care vor dispune pe lânga cunostintele de specialitate si de instrumentarul necesar. Pâna se vor stabili clasificatorii, nu este operabila hotarârea care se refera la subventia carnii de porc“, a precizat dr. Misu Sanda, de la Directia Agricola Dolj. Cu voia sau fara voia lor, micii fermieri din Dolj, risipiti in mai mult de 100.000 de ferme, va trebui sa se alinieze omologilor lor din Europa. Cine nu va intelege acest lucru va disparea sau va produce doar atât cât sa manânce el si familia lui. Chiar daca vor respecta toate normele, oamenii trebuie sa mai stie ca nu vor putea primi ajutorul financiar de la guvern decât daca-si vor deschide cont in banca sau daca-si vor procura carduri bancare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS