10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCFR Craiova scoate la licitatie calea ferata

CFR Craiova scoate la licitatie calea ferata

Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA scoate la licitatie inchirierea mai multor sectii de circulatie impreuna cu infrastructura aferenta. Printre acestea, si patru linii secundare neinteroperabile din subordinea Regionalei CFR Craiova: 42 de kilometri de linie pe traseul Alexandria – Zimnicea, 41 de kilometri pe traseul Caracal – Corabia, 16 kilometri pe ruta Vâlcele – Curtea de Arges si 7 kilometri de linie pe ruta Golenti – Poiana Mare.


Pretul de pornire cel mai mare il are primul traseu – 1,9 miliarde de lei vechi pe an, in timp ce pentru cel mai scurt dintre ele, licitatia porneste de la 172 de milioane de lei vechi pe an. Directorul Regionalei CFR Craiova, Ionut Mihaila, a precizat ca masura scoaterii la licitatie a traseelor a fost luata din cauza nerentabilitatii liniilor, pentru care costurile de intretinere sunt mult mai mari decât veniturile obtinute din exploatare.


„Liniile oferite spre inchiriere sunt nerentabile. Transportul de marfa este insuficient, iar calatori platitori foarte putini. La inchiriere se scoate toata infrastructura, incluzând statiile de pe traseu. Personalul care o deserveste poate fi transferat pe firma unui operator autorizat in domeniu“, a precizat Mihaila. Trebuie spus insa ca este destul de complicat sa devii operator feroviar. Pe lânga logistica necesara autorizarii, o firma trebuie sa dispuna si de personal calificat in domeniu. Cei care inchiriaza linii CFR pot scoate bani din perceperea unei taxe pentru utilizatori sau pot inchiria inclusiv garnituri de tren cu care sa desfasoare transport de marfa sau calatori. In multe cazuri insa, aceasta activitate nu se dovedeste rentabila, asa ca multi renunta dupa putin timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS