10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova, deficitara la spatii de birouri

Craiova, deficitara la spatii de birouri

Locatia in care-si desfasoara activitatea spune multe despre puterea si seriozitatea unei companii. De aceea, firmele care doresc sa se impuna pe piata isi aleg cu multa atentie sediile. Craiova nu ofera insa suficiente spatii pentru birouri.


In functie de buget, pentru birouri, firmele cauta cladiri care sa iasa in evidenta prin calitate, vizibilitate sau o arhitectura deosebita. In Craiova, piata imobiliara destinata special spatiilor pentru birouri este insa deficitara. „Zona noastra este complet descoperita la acest sector. Daca in Bucuresti se contruiesc anual 40.000 de metri patrati de spatii de birouri clasa A, in Craiova, in acest domeniu, nu s-a construit suficient, astfel ca nu se acopera cererea. Am de gând sa incep constructia a inca 3.000 – 4.000 de metri patrati de spatii de birouri“, a declarat Pavel Badea, unul dintre craiovenii care au investit in acest domeniu.


Clienti pentru aceste constructii se gasesc destul de usor. Astfel, la aproape o luna de la finalizarea ei, cladirea construita de Badea in zona Pietei Vechi este deja inchiriata in proportie de 50%. „Cladirea are aproximativ 2.000 de metri patrati si este destinata spatiilor de birouri clasa A, fiind dotata cu sisteme de climatizare, de incendiu, de internet. Am inchiriat-o unor firme mari, care au avut nevoie de suprafete mari“, a adaugat Pavel Badea.


Craiovenii nu vor avea prea curând un complex de birouri


Potrivit specialistilor, in ultimii ani, in Craiova s-au construit ansambluri de birouri de la 1.000 de metri patrati, pâna la câteva mii bune, mai ales in zona Calea Bucuresti. „Investitorii au mers pe un stil modern, cu dotari si finisaje apropiate de clasa A. Daca in Bucuresti pretul acestora este de 20-24 de euro/mp/luna, in Craiova acestea se inchiriaza cu 12-18 euro/mp/luna“, a declarat Mihai Mehedintu, directorul agentiei Mehedintu Imobiliare.


Cu toate ca segmentul spatiilor de birouri a avut o evolutie ascendenta in ultimii ani, potrivit specialistilor, in Craiova nu exista inca, nici macar in faza de proiect, un complex de birouri. In România sunt insa si orase de provincie pentru care exista deja astfel de proiecte. In Timisoara, in zona Pietei 700, va fi ridicat primul complex de birouri de clasa A din oras, in valoare de 50 de milioane de euro, pe o suprafata de 35.000 de metri patrati. Si la Constanta, in zona portului, va fi construit un ansamblu de spatii comerciale si birouri, pe o suprafata de 30.000 de metri patrati.


Apartamentele, varianta accesibila pentru sedii de firma


Nu toate firmele sunt insa tentate de un sediu amplasat intr-o cladire destinata exclusiv birourilor. In Craiova, unele banci (Raiffeisen, Unicredit, Banca Transilvania) si-au deschis sucursale in vilele din centru, construite in perioada interbelica. Adevarate bijuterii arhitecturale, aceste cladiri le aduc un beneficiu clar de imagine. Indiferent ca este vorba de case, cladiri pentru birouri sau apartamente special amenajate, firmele cauta in general spatii situate in centru.


„Un segment foarte important pentru birouri este reprezentat de zona McDonald’s – Institut, unde apartamentele de la parter au fost transformate in birouri si magazine“, a spus Mehedintu.


In ceea ce priveste firmele mici, acestea isi incep activitatea intr-un apartament, chiria pe care o achita pentru sediu fiind de aproximativ 5 euro/mp/luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU