16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii, la vânatoare de renta viagera

Doljenii, la vânatoare de renta viagera

Mii de proprietari de terenuri din Dolj incearca sa afle in aceasta perioada cum pot intra mai repede in posesia celor 50 de euro pe hectar, de care vor beneficia cei care si-au arendat pamântul, sau 100 de euro pe hectar, daca l-au vândut.


Incepând cu acest an, persoanele care vând sau inchiriaza terenurile agricole pot sa beneficieze de o renta viagera. Intra in aceasta categorie cei care au implinit 62 de ani, au cel mult zece hectare de teren agricol rezultat din retrocedare si, dupa inchiriere sau vânzare, nu ramân cu o suprafata mai mare de 0,5 hectare. „In caz de vânzare, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, pe parcursul vietii proprietarului. In cazul arendarii terenului agricol se primeste 50 de euro pentru fiecare hectar, atât timp cât terenul este arendat. Pentru cei care dau pamântul in arenda, trebuie sa se prezinte cu contractul de arendare, incheiat dupa 22 iulie 2005 si inregistrat la primarie. Cei care nu gasesc potentiali cumparatori sau arendatori se pot adresa Biroului cu o notificare, in care se specifica adresa terenului oferit spre vânzare sau arendare si suma solicitata; la aceasta data avem inregistrate 13 notificari. Dupa intocmirea dosarelor privind renta viagera, acestea sunt trimise la Oficiul National al Rentei Viagere din Bucuresti, iar in termen de 15 zile se accepta sau se refuza dosarul“, a declarat Remulus Chitu, directorul Biroului Judetean de Renta Viagera Agricola Dolj.


„Nu mai aveam posibilitatea sa muncim pamântul“


Marin Vladut s-a prezentat ieri sa depuna actele la Biroul Judetean de Renta Viagera. A auzit ca biroul asta trimite la Bucuresti actele prin care dovedesti ca ai dat pamântul in arenda sau l-ai vândut si, in schimb, statul iti da o suma de bani, anual. Despre noutatea asta, a citit in ziar, a mai auzit ceva la televizor si a pus mâna si pe textul de lege. Când a fost sigur ca stie despre ce este vorba, si-a intocmit dosarul si s-a prezentat cu el. „Nici nu am stat mult sa-mi ia dosarul, ca merge repede treaba aici. Nu mai aveam posibilitatea sa muncim pamântul; daca vrei sa faci treaba buna, ai nevoie de utilaje. Asa, am facut un contract si l-am dat in arenda. Acum astept sa fiu contactat in 15 zile, sa mi se dea un raspuns“, a spus Marin Vladut. Ca el sunt sute de doljeni, interesati nu atât de modul in care statul incearca sa comaseze mari suprafete agricole, cât mai ales de banii pe care ii ofera.


Probleme cu intocmirea dosarelor


Primul craiovean care s-a prezentat cu documente in vederea obtinerii unei rente viagere a fost Dumitru Vladut. El a arendat 2,5 hectare de teren in satul Golfin, comuna Lacrita, si va primi anual aproximativ 125 de euro. Alte 24 de dosare au fost trimise deja la Bucuresti, titularii urmând sa primeasca un raspuns in maximum doua saptamâni.


„Sute de persoane s-au interesat de modalitatea in care pot primi renta viagera agricola din partea statului. De multe ori, actele cu care se prezinta oamenii nu sunt in regula. Succesiunile nu sunt finalizate, contractele de vânzare-cumparare nu sunt inscrise in cartea funciara, iar unii notari nu completeaza corect titlul de proprietate dupa efectuarea operatiunii de vânzare-cumparare. Pentru renta viagera, Ministerul Agriculturii a alocat, in acest an, 560 miliarde de lei vechi de la bugetul de stat. Doljul va primi bani, in functie de numarul de dosare depuse si aprobate. Contractul de arenda trebuie sa fie incheiat dupa data de 22 iulie 2005 si va trebui inregistrat la primaria pe raza caruia se afla suprafata“, a precizat Remulus Chitu.


Plata rentei viagere agricole se efectueaza prin birourile judetene de renta viagera, pe baza carnetului de rentier agricol. Pâna in acest moment nu au fost distribuite carnetele de rentier, fara de care taranii nu vor putea obtine banii.


Au aparut si speculantii


Doljenii trecuti de 62 de ani au inceput sa fie cautati deja de speculanti. Acestia ofera sume mici, iar taranii accepta tranzactia, mai ales ca multi abia asteapta sa scape de pamânt, pentru ca nu-l mai pot munci si se tem de taxe si impozite platite degeaba. O alta categorie o reprezinta proprietarii care isi instraineaza sau arendeaza terenul copiilor. In aceste conditii, pamântul ramâne in familie si se incaseaza si bani pe el, de ls atat. „Copiii pot arenda sau cumpara pamânt de la parintii lor, dar cred ca in viitor va fi reglementat si acest lucru, mai ales ca foarte multi vor incerca sa speculeze aceasta situatie“, a spus directorul Biroului Judetean de Renta Viagera Agricola Dolj. Sediul biroului se afla in Craiova, pe strada Brestei, nr. 26. Informatii despre renta viagera pot fi obtinute si la numarul de telefon 414.917.


Cine poate cumpara sau arenda pamântul?


Orice persoana fizica sau juridica poate sa achizitioneze ori sa ia in arenda terenuri agricole pentru a dezvolta ferme. Doritorii se pot adresa birourilor OJRVA sau direct ADS, unde se inregistreaza fiecare intentie de vânzare sau arendare din partea unui proprietar. De aici, investitorul poate lua legatura cu detinatorul de terenuri agricole, cu care va incheia contractul de vânzare-cumparare, respectiv de arenda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS