3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii vor apartamente la mansarda

Craiovenii vor apartamente la mansarda

Mansardarea blocurilor de locuinte este un proces sublim care lipseste aproape cu desavârsire din Craiova. Tinerii olteni sunt insa tot mai interesati de aceste locuinte. Persoanele in vârsta sunt insa mai susceptibile când vine vorba de achizitionarea unui apartament la mansarda.


In conditiile in care in centrul Craiovei nu prea mai sunt terenuri construibile, mansardarea teraselor blocurilor mai putin inalte este o solutie moderna si relativ ieftina pentru cei care vor un apartament in zona centrala. Astfel se creeaza apartamente noi, care au acelasi confort, dar ofera cea mai frumoasa priveliste din cladire. Avantajul este ca, fiind constructii noi, sunt izolate si fonic. Mai mult decât atât, construirea acestui tip de imobil este o investitie sigura. „Mansardarea blocurilor e o solutie ieftina de a crea spatiu locativ. In plus, este un plasament bun pentru cei care se gândesc sa investeasca in imobiliare. Si-n plus e loc pentru toti, ca blocuri in Craiova sunt multe, slava Domnului“, a declarat Cristian Delica, managerul firmei DSA Extend, prima si singura firma din Craiova care a venit cu ideea si resursele financiare necesare construirii unei astfel de mansarde.


Desi operatiunea ar aduce un pic de lumina in cartierele de blocuri muncitoresti, carora le imbunatateste considerabil aspectul, in Craiova putinele blocuri mansardate existente sunt cele nou-construite sau in constructie.


Cerere in crestere


Luând exemplul locuitorilor din tarile occidentale, unde locuintele amenajate la mansarda sunt primele vândute dintr-o cladire nou-construita, tinerii craioveni sunt interesati de acest tip de locuinta. „In fiecare zi, chiar daca nu vin toti sa le vada, se intereseaza in medie sapte-opt familii de tineri de apartamentele din mansardele blocurilor. Persoanele de peste 50 de ani sunt insa ceva mai sceptice“, a adaugat Delica. Pretul unei locuinte in mansarda, dotata cu centrala proprie si instalatii sanitare, variaza in functie de suprafata utila. Astfel, un apartament de 55 mp costa aproximativ 850 de milioane de lei, iar unul de 70 mp, un miliard de lei. Managerul firmei a mai spus ca pretul apartamentelor este acelasi in orice cartier s-ar construi, indiferent ca e vorba de Craiovita sau Spaniei. Poate insa scadea, in masura in care totul ar merge in flux, iar cheltuielile cu proiectul si materialele de constructie ar scadea, la rândul lor.


Oltenii vor sa li se mansardeze blocurile


Motivul pentru care unii craioveni nu sunt tocmai incântati de a locui intr-o mansarda de bloc este faptul ca acestia considera ca locuintele de la mansarda nu sunt tocmai sigure. De fapt, nici un bloc nu poate fi mansardat pâna nu se obtine avizul din partea institutelor de proiectare judetene ca structura de rezistenta permite constructia respectiva. Timpul de executie variaza intre 45 si 65 de zile, ceva mai putin decât perioada necesara intocmirii actelor.


Cei care sunt interesati de o astfel de investitie ar trebui insa sa stie ca inainte de expertiza tehnica, prin care se stabileste daca este sau nu posibila constructia respectiva si daca da, in ce conditii, trebuie sa obtina intâi acordul scris al locatarilor din blocurile ce urmeaza sa fie mansardate. Cererea de mansardari e insa mare in Craiova. Astfel, in baza de date a firmei DSA Extend exista deja aproximativ 30 de asociatii de locatari care si-au dat acordul pentru mansardarea blocurilor. Pentru ca sunt de acord cu construirea mansardei, acestia beneficiaza de anumite facilitati. „Am rezolvat problemele de la subsol, am tras teava de gaze pentru a separa toti consumatorii, am zugravit scara blocului, am pus usa noua si interfon. In plus, locatarii au intâietate la achizitia de apartamente, caz in care primesc o reducere de 10%, reducere valabila si pentru tineri“, a mai spus Cristian Delica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU