12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatiunea Sacelu, sub sechestru

Statiunea Sacelu, sub sechestru

SNLO, care detine o parte din statiunea Sacelu, singura de fapt din judetul Gorj, are cele mai mari datorii la bugetul de stat, astfel incât Finantele au pus sechestru pe baza de tratament si pe mai multe spatii de cazare din statiune.


O parte din statiunea Sacelu este pusa sub sechestru de catre Directia Finantelor Publice Gorj, ca urmare a datoriilor acumulate de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), care detine mai multe bunuri in singura statiune din judet. Astfel, baza de tratament, care cuprinde bazinele cu apa sarata si sulfuroasa si centrul de recuperare, precum si mai multe spatii de cazare, se afla in acest moment sub sechestru. De asemenea, mai multe masini si sedii administrative ale SNLO sunt supuse acestei masuri asiguratorii.


SNLO este pe primul loc in topul datornicilor din judetul Gorj, figurând cu datorii catre bugetul de stat de 575 de miliarde, cu toate ca, la jumatatea anului trecut, toate debitele in suma de 6.500 de miliarde de lei au fost sterse, in urma reorganizarii, acestea fiind preluate de Societatea de Inchidere a Minelor. Potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Gorj, datoriile inregistrate de SNLO au fost acumulate in perioada mai – decembrie 2005. Datoriile constau in plata de TVA si a redeventei pentru exploatarea carbunelui.


Ajutor de la stat de peste 700 de miliarde


In mod normal, sumele inregistrate de SNLO ca datorii ar fi trebuit ca, pâna acum, sa se scada din ajutorul acordat de guvern unitatilor economice aflate in reorganizare, dar pâna in prezent nu s-a publicat nici o hotarâre de guvern in acest sens. Totusi, guvernul a aprobat cuantumul ajutorului de stat pe acest an pentru SNLO, care va fi de 730 de miliarde de lei. Dumitru Pirvulescu, directorul adjunct al Directiei Finantelor Publice Gorj, a spus ca hotarârea de guvern privind cuantumul ajutorului de stat nu a aparut in Monitorul Oficial: „Trebuie sa apara o hotarâre de guvern pentru a scadea obligatia SNLO la stat. Toti factorii din judetul Gorj au facut demersurile necesare pentru intocmirea notei de fundamentare si a proiectului de hotarâre de guvern, dar hotarârea nu a aparut inca in Monitorul Oficial“. SNLO a platit, in schimb, toate contributiile la asigurari sociale si inregistreaza profit din activitatea de extragere a carbunelui. Incepând de anul viitor, guvernul nu va mai acorda nici un fel de subventie unitatilor economice.


Consiliul Concurentei a avizat ajutorul de stat


Conducerea SNLO asteapta ca hotarârea de guvern, prin care se vor scadea datoriile unitatii la bugetul de stat, sa apara intr-o saptamâna. Danut Pistritu, directorul economic al SNLO, a spus ca hotarârea a intârziat sa apara din cauza ca a fost nevoie de avizul Oficiului Concurentei:


„Aceasta subventie se acorda in perspectiva ca in 2007 sa putem functiona fara ajutor de stat. Hotarârea de guvern privind alocarea acestui ajutor se va aproba ori in sedinta de guvern de saptamâna aceasta, ori in sedinta de saptamâna viitoare. Proiectul de hotarâre a mai fost pus pe ordinea de zi si adoptat pe 22 decembrie, dar s-a mai cerut si avizul Consiliului Concurentei, iar intre timp s-a obtinut si acest aviz. Nu mai sunt probleme si, in cel mai scurt timp, aceasta hotarâre va aparea“.


Datorii de mii de miliarde de lei


Societatile din judetul Gorj inregistreaza datorii de 4.889 de miliarde de lei catre bugetul de stat. Dupa SNLO, societatea SIATRA PROD, apartinând afaceristului de etnie roma Constantin Potârca, este pe locul doi in topul datornicilor, cu un debit de 419 miliarde de lei. Fabrica de mobila din Târgu Jiu, ROSTRAMO, figura anul trecut cu datorii de aproximativ 300 de miliarde de lei, dar a beneficiat de o inlesnire la plata, fiindu-i sters din evidentele fiscale un debit de 282 de miliarde de lei. Directia Generala a Finantelor Gorj monitorizeaza 350 de societati cu cele mai mari datorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS