11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSarcina si prietenii vor UREX Rovinari

Sarcina si prietenii vor UREX Rovinari

Licitatia pentru câstigarea UREX Rovinari va avea loc astazi, caiete de sarcini cumparând, printre altii, SC SUCCES NIC COM SRL, condusa de Nicolae Sarcina, Lucia Bârzaceanu, economista la SC SUCCES, in calitate de persoana fizica, SC ROMINEX SA, condusa de fostul subprefect de Gorj, Eugen Vâlceanu, dar si SC LEXI STAR SRL.


„Batalia“ pentru cumpararea Uzinei de reparatii – UREX Rovinari continua astazi cu o noua licitatie la sediul unitatii, cu incepere de la ora 10.00. Pâna in momentul de fata au achizitionat caiete de sarcini, contra sumei de 5.000.000 de lei vechi, o persoana fizica si cinci societati comerciale. Prima care s-a aratat interesata sa cumpere UREX, fosta firma falimentata de brasoveanul Alexandru Crisan junior, a fost Lucia Bârzaceanu, persoana fizica din comuna gorjeana Baia de Fier. Investitoarea din Baia de Fier va incerca sa câstige licitatia, concurând cu firme precum SC SUCCES NIC COM SRL, SC UMR SA, SC ROMINEX SA, toate din Gorj, si SC METAL INVEST Bacau. Dupa cum a declarat Mariana Somnea, reprezentanta SC SIOMAX SRL, lichidatorul judiciar al UREX si cel care incearca sa vânda unitatea la un pret bun pentru stat, caiete de sarcini pot fi cumparate inclusiv astazi, cu o ora inainte de inceperea licitatiei.


Cine sunt potentialii proprietari?


Lucia Bârzaceanu este deja cunoscuta cititorilor GdS, dintr-un articol publicat in urma cu doua saptamâni. Persoana respectiva locuieste, in gazda, in Târgu Jiu si activeaza ca economista la SC SUCCES NIC COM SRL, al carei presedinte al Consiliului de Administratie este omul de afaceri Nicolae Sarcina, considerat unul dintre cei mai bogati gorjeni. Daca va participa la licitatie, investitoarea de succes din Baia de Fier va fi pusa in situatia de a concura cu firma sefului ei. Alta firma care a cumparat un caiet de sarcini este SC UZINA MECANICA ROVINARI (UMR) SA. Firma respectiva a fost infiintata de opt fosti directori ai UREX, in frunte cu Aurel Macesanu, in societate fiind cooptat si fostul lider de sindicat Vasile Gosa. UMR a inchiriat de la SIOMAX activele uzinei contra sumei de o jumatate de miliard de lei pe luna si a continuat activitatea.


Lista continua…


Alt potential concurent la licitatie este SC ROMINEX SA, reprezentata de fostul subprefect de Gorj, Eugen Vâlceanu. Acesta a si achizitionat SC RAUPS SA, alta firma falimentata de Crisan junior, aflata in vecinatatea sediului UREX. Interesant este ca firma condusa de Vâlceanu s-a luptat anul trecut cu Sarcina pentru preluarea uzinei, insa la un moment dat s-a retras, considerând suma mult prea mare. SC SUCCES a ramas singura in competitie si a avut insa câstig de cauza, desi oferta a fost respinsa ulterior. Daca despre METAL INVEST Bacau nu se cunosc prea multe lucruri, SC LEXISTAR, cea de-a cincea firma care isi doreste sa devina proprietar al UREX, este condusa de omul de afaceri Alexandru Lupulescu. Firma sotiei lui Lupulescu, SC DEBORA SRL, se ocupa de distributia cornurilor si a laptelui pentru elevi, in judetul Gorj, program in valoare de 260.000.000 de lei vechi pe zi. Interesant este ca la licitatia „Laptele si cornul“ a participat si SC SUCCES NIC COM SRL.


Interes imens, active de sute de miliarde


Pretul de pornire a licitatiei de astazi este de 75 de miliarde de lei vechi, activele uzinei fiind evaluate la aproape 300 de miliarde de lei vechi. In acelasi timp, SC UREX inregistreaza o datorie catre stat de aproximativ 1.100 de miliarde de lei vechi. Dupa cum aminteam mai sus, la sfârsitul anului trecut, Nicolae Sarcina reusise sa cumpere UREX, prin intermediul SC SUCCES, contra sumei de 75 de miliarde de lei vechi. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care are de recuperat de la UREX 900 de miliarde de lei vechi, a respins insa oferta, considerând suma mult prea mica. SC SIOMAX a scos din nou uzina la vânzare, pornind de la un pret de 300 de miliarde de lei vechi, insa, intrucât nimeni nu a cumparat-o, pretul a ajuns in prezent la 75 de miliarde de lei. Astazi s-ar putea afla noul proprietar al UREX Rovinari, supranumit cândva „lacatusul mecanic“ al unitatilor din mineritul oltean. Garantia de participare la licitatie este de cinci miliarde de lei. Anul trecut, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia oferise 35 de miliarde de lei pentru a achizitiona UREX Rovinari, insa oferta nu a fost acceptata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS