6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Adio spaga in vama

Pentru a scoate vamesii de pe lista neagra a coruptiei, incepând de anul viitor, acestia vor face controlul fizic al marfii numai daca exista informatii ca cineva incalca legislatia vamala. Prin aplicarea procedurilor simplificate de vamuire, toti agentii economici isi vor intocmi singuri documentele vamale.


Aplicarea acestor proceduri urmareste fluidizarea traficului in vami si eliminarea birocratiei, incadrându-se in acelasi timp in programul de combatere a coruptiei. „Aplicarea acestei proceduri are avantajul ca firma sau agentul economic isi realizeaza operatiunile fara a lua contact cu vama si devine astfel propria sa vama. Cu alte cuvinte, se reduce contactul cu lucratorul vamal pentru a reduce coruptia“, a declarat Benoni Dimulescu, directorul Directiei Regionale Vamale Craiova. In plus, este un procedeu modern, care respecta reglementarile UE, care prevad ca vamesul trebuie sa se axeze mai mult pe controlul ulterior la sediul firmelor si nu pe controlul la frontiera, care determina uneori blocaje.


Astfel, persoanele fizice nu vor scapa complet de controale, deoarece autoritatea vamala va face controale periodice (la patru-cinci luni), la agentii economici, pentru verificarea corectitudinii intocmirii documentelor si a respectarii legislatiei vamale.


Primii din tara, la declaratii vamale


Aplicarea procedurilor simplificate este conditionata de constituirea, de catre titularul autorizatiei, a unui depozit banesc anticipat, la dispozitia biroului vamal, care sa asigure plata drepturilor vamale datorate. Autorizatia de utilizare a procedurii de declarare simplificata se acorda companiilor care nu au datorii fata de autoritatea vamala si ale caror evidente contabile permit verificarea de catre biroul vamal a operatiunilor. „La Directia Regionala Vamala Craiova, au fost autorizate 72 de societati comerciale, ce lucreaza conform Ordinului nr. 460/24.03.2005. In plus, patru societati sunt in curs de autorizare“, a adaugat Dimulescu.


Ponderea declaratiilor vamale in procedurile de declarare simplificata, din totalul declaratiilor vamale depuse de agentii economici autorizati la nivelul Regionalei Vamale Craiova, este de 84,85%. In acest sens, suntem pe primul loc in tara. Printre birourile cu cel mai mare procent se numara Biroul Vamal Craiova (99,6%), Biroul Vamal Corabia (99,16%) si Biroul Vamal Slatina (98,93%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII