Oltenii au plecat cu banii de la UE

Autori


Delegatia româna prezenta vineri la conferinta „Cooperare transfrontaliera Româno-Bulgara – Realitati si Perspective Europene“ de la Ruse nu a inteles mare lucru din discursurile autoritatilor bulgare deoarece organizatorii au uitat sa asigure traducerea.

Autoritatile din sapte judete române riverane Dunarii, primarii localitatilor de la granita, alaturi de ministrul român de externe Mihai Ungureanu si de Gabriel Friptu, director general in Ministerul Integrarii Europene, nu au primit traducerea discursurilor oficialitatilor de la Ruse. Singurul care a luat atitudine si a reclamat lipsa traducerii a fost Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj. „Majoritatea invitatilor nu au avut casti, iar in sala nu se afla decât un translator care nu avea microfon.

Toata delegatia româna a stat si a ascultat discursurile autoritatilor bulgare fara sa inteleaga nimic, deoarece acestea nu vorbeau in engleza, ci in bulgara. Nu am intervenit decât atunci când a luat cuvântul ministrul român de externe Mihai Ungureanu si le-am spus ca nu este normal ca din toate aceste discursuri sa nu inteleg decât doua cuvinte – Calafat si Vidin. Le-am oferit si solutia. Sa ia un microfon liber de la prezidiu si sa-l puna in fata translatorului“, a explicat Prioteasa.

Doljul a câstigat patru milioane de euro

Reprezentantii olteni erau interesati de ceea ce aveau de spus bulgarii pentru ca unul dintre subiectele dezbatute se referea la impartirea celor opt milioane de euro, bani repartizati pentru zona Dunarii prin programul Phare CBC.

Jumatate din acesti bani i-au revenit Doljului pentru reabilitarea Portului Rast si a drumului Giubega – Bailesti. „A trebuit sa ne batem pentru acesti bani si am demonstrat ca in proiectele noastre se poate investi. Am hotarât ca o persoana din cadrul CJ Dolj sa fie prezenta la toate manifestarile de acest gen, pentru ca intotdeauna apar lucruri despre care trebuie sa fim informati si fonduri pe care le putem atrage. In acest an, contactele cu toate tarile Uniunii Europene se intensifica“, a spus Prioteasa. Pe lânga impartirea fondurilor europene, la aceasta conferinta s-au pus bazele cooperarii la nivelul viitoarelor euro-regiuni.


Bulgaria si România, impreuna pe drumul spre integrare

România si Bulgaria trebuie sa isi intensifice dialogul transfrontalier si sa creeze impreuna programe pentru atragerea fondurilor europene. „Dunarea nu a fost niciodata o granita intre cele doua state candidate la aderarea la UE. România si Bulgaria au inteles ca nu pot lasa neaccesate fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana“, a precizat presedintele CJ Dolj.

Cooperarea transfrontaliera va fi finantata prin doua programe pentru granitele interne ale României cu Bulgaria si Ungaria, si prin trei programe pentru frontierele externe ale Euroregiunii Dunarii cu Serbia, Ucraina si Moldova. In plus, pentru programul România – Bulgaria va exista o autoritate de gestionare la Calarasi si o autoritate de certificare si plata, indiferent daca proiectele vor fi de o parte sau de alta a granitei.

Secretariatul comun tehnic al acestui program va fi la Silistra. Administratiile locale vor avea calitatea de beneficiari care vor gestiona fondurile europene si vor participa la faza de programare a acestui program operational.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2006

Local

» Scoala nr. 37 „Mihai Eminescu“ ramâne inchisa
» Angajatii RAT Craiova au fiert un pic in suc propriu
» Scurte stiri
» Granita Craiovei, umflata din pix
» Camataru, stapânul lui Solomon!
» CDR Oltenia „a uitat“ sa aleaga sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala
» Primaria i-a „cuplat“ pe constructori cu sponsorii
» Balteanu, capturat din intâmplare
» Furt pe mâna cu paznicii

Dolj

» Asalt la pasapoarte

Sport

» Oltenii trag tare la antrenamente
» Costea are probleme cu tijele
» Stoica, dorit de sârbi
» Velcovici – „chior“
» Ovidiu Stinga este noul oracol din Banie
» Au reaparut problemele medicale
» Bornescu exerseaza in limba sârba
» Malaele si Adi Popescu, monitorizati de „Dulau“
» Minerul Matasari se pregateste la Olanesti
» Armata – FC Caracal
» Motrenii testeaza Dacia
» Nazismul i-a cucerit pe ultrasii italieni
» Di Canio, robul fascismului
» Co Adriaanse a fost atacat cu pietre
» Internationali turci, in vizorul mafiotilor
» Animalele sunt mai bune decât oamenii!
» „Nu suntem la teatru“
» Colegiul National „Carol I“ a câstigat faza municipala
» „Putem produce surpriza in SUA“

Bani & Afaceri

» Casele de amanet, la un pas de faliment
» Salarii mai mari in administratia publica
» Se cauta director pentru OSPA
» Adio spaga in vama
» Sindicalistii din Finante, in proces cu ministerul
» Prospetimea si eleganta noii generatii Mercedes
» Alfa Romeo Brera – Regina Frumusetii in 2005

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Reduceri la haine de iarna
» Lenjeria intima – intre perle si diamante
» Scurte stiri
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Variante bicolore in amenajarea unui apartament
» Cum iti alegi patul asa dormi!
» Feriga, o planta ideala de apartament
» Ogarul afgan, un patruped delicat
» PESTE CU SOS TOMAT SI VINETE

Top