13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Un nou val de someri

Guvernul anunta ca va disponibiliza, pe banda rulanta, 26.000 de angajati ai societatilor de stat ale caror politici financiare se afla sub monitorizare.


Societatile de stat ale caror politici financiare si de personal sunt monitorizate de executiv vor disponibiliza 25.717 angajati in acest an, in principal in primul trimestru, cele mai multe reduceri de personal urmând sa fie efectuate prin concedieri, a stabilit guvernul. Executivul a aprobat obiectivele salariale trimestriale pe 2006 pentru societatile monitorizate, stabilind limite referitoare la fondul de salarii, numarul de personal si nivelul primelor. Conform documentului, la nivelul societatilor monitorizate se va inregistra in acest an o reducere efectiva de personal de 25. 717 posturi, dintre care 20.320 prin concedieri, 2.854 prin externalizari de activitati si 2.543 din cauze naturale si alte cauze.


MEC, cel mai afectat


Cele mai multe reduceri de personal, respectiv 14.435 posturi, vor fi operate in societatile subordonate Ministerului Economiei si Comertului (MEC), dintre care 10.918 prin concedieri efectuate in special in primele trei luni ale anului (3.700 persoane) si in ultimul trimestru (4.048 angajati). Pâna la finele lunii martie, societatile subordonate MEC vor renunta la 2.470 de angajati prin externalizarea unor activitati. In subordinea MEC se afla 25 de intreprinderi monitorizate, printre care SN Lignitul Oltenia, Compania Nationala (CN) a Huilei Petrosani, CN Minvest Deva, CN a Uraniului Bucuresti, CN Metale Pretioase si Neferoase Remin, precum si Oltchim Râmnicu Vâlcea, Romaero SA Bucuresti, CN Romarm, Societatea Avioane Craiova. Alte intreprinderi monitorizate din portofoliul MEC sunt Termoelectrica, Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica si Nuclearelectrica, precum si Transgaz si Romgaz Medias SA.


Disponibilizari in agricultura si la AVAS


Al doilea, ca numar de disponibilizari, a fost vizat Ministerul Agriculturii, iar acestea vor totaliza 8.753 de posturi, dintre care 7.048 posturi vor fi eliminate prin concedieri si doar 384 prin externalizari de activitati. Alte reduceri de personal se vor opera la unitatile monitorizate din subordinea Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), in special prin externalizare de activitate. Astfel, din intreprinderile coordonate de AVAS vor fi reduse 2.316 posturi, dintre care 2.204 prin concedieri efectuate in principal in primul trimestru al anului. Totodata, reduceri de personal (190 posturi) vor fi inregistrate la nivelul societatilor subordonate Ministerului Culturii, prin concedieri (150 locuri) si cauze naturale.


Limita maxima totala de 4,55 miliarde de lei


Pentru 2006, guvernul a decis ca fondul de salarii aferent acestor societati sa nu depaseasca o limita maxima totala de 4,55 miliarde lei (circa 1,2 miliarde euro). Primele de vacanta, prima de Paste si alte bonusuri vor fi platite astfel incât, cumulat de la inceputul anului, sa reprezinte pe primele trei trimestre cel mult 65% din suma anuala corespunzatoare bonusurilor cuprinse in fondul de salarii aprobat. In fiecare trimestru, societatile vor retine o suma reprezentând 4% din fondul de salarii aferent perioadei respective, care se va utiliza numai cu avizul conducerii institutiei careia i se subordoneaza. Guvernul va urmari trimestrial modul in care conducatorii societatilor respecta politica salariala si de personal si va dispune ca drepturile banesti ale acestora sa fie diminuate daca limitele stabilite nu sunt respectate. La mijlocul anului trecut, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a precizat ca numarul de angajati disponibilizati si unitatile in care vor fi operate reducerile de personal vor fi stabilite de fiecare minister in parte, pentru unitatile pe care le coordoneaza, in functie de bugetul aflat la dispozitie. La finele anului trecut, in societatile monitorizate, 53 la numar, lucrau 287.114 angajati.


Piata muncii,imbatrânita


Delegatia FMI aflata in România s-a intâlnit cu liderii confederatiilor sindicale, fiind luate in discutie probleme legate de piata muncii, dar si asteptarile pe care partenerii sociali le au fata de reformele economice derulate de guvern.


Blocul National Sindical (BNS), arata intr-un comunicat ca modul in care au fost construite pâna acum politicile salariale a condus la demotivare si la o migrare masiva a fortei de munca tinere si bine pregatite. Acest fapt reprezinta un risc pentru România, intrucât o piata a muncii imbatrânita si deprofesionalizata nu poate fi atractiva pentru investitorii pe termen mediu si lung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU