15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii controleaza aerul pe care il respira

Craiovenii controleaza aerul pe care il respira

Craiovenii vor putea sa se informeze de câte ori doresc in legatura cu calitatea aerului din localitatea de resedinta. Desi este in oras de doua luni, ieri a fost inaugurat „Sistemul de monitorizare integrata a calitatii aerului in aglomerarea Craiova“. Acesta cuprinde cinci statii autonome pentru monitorizarea calitatii aerului, amplasate pe Calea Bucuresti (in trafic), la primarie (urban pietonal), la Casa Stiintei si Tehnicii (in zona industriala aflata sub influenta CET1 si CET2), la Isalnita (in zona industriala) si la Breasta (de referinta zonala). „In Craiova exista doua panouri electronice, pozitionate in English Park si in holul Universitatii unde vor fi afisate, de exemplu, rezultatele monitorizarii emisiilor de trafic“, a declarat Monica Mateescu, director executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova, beneficiarul direct al sistemului.


Ioan Gherhes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, a spus ca sistemul nu trebuie privit ca un simplu mod de informare. „Acesta va fi si un mijloc util pentru administratia publica locala, in luarea unor decizii care sa duca la un control al calitatii aerului“, a precizat Gherhes.


Oltenii au probleme cu praful


Sistemul face parte dintr-un program amplu, desfasurat la nivel national, prin Programul Phare 2002. Acesta are drept scop „Imbunatatirea retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului“. Phare 2002 este continuarea proiectului pilot Phare 2000 de la Bucuresti. „Craiova este a treia aglomerare din tara dotata cu acest sistem, prin Phare 2002, impreuna cu aglomerarile Iasi si Cluj Napoca, urmând ca programul Phare sa continue cu o extindere la nivelul intregii tari“, a declarat Liliana Chirila, director in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.


Printre indicatorii monitorizati de statiile respective sunt CO, SO2, Benzen, Toluen, Ozon, precum si pulberile materiale (praf, funingine). In plus, doua dintre aceste statii sunt dotate cu statie meteo. „Acestea nu sunt insa folosite in scop meteorologic, ci pentru a interpreta dispersia poluantilor“, a spus Ionel Bala, sef Seviciu Monitorizare in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU