22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScandalul legat de Alro continua

Scandalul legat de Alro continua

Meciul intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si concernul Marco International, actionarul majoritar al combinatului de aluminiu Alro Slatina, continua.


Curtea de Apel Craiova a admis apelul declarat de catre AVAS si a dispus rejudecarea cererii de anulare a majorarii de capital la compania Alro, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucuresti. Cererea AVAS a fost anulata, ca fiind netimbrata, la data de 19 octombrie 2005, prin sentinta Tribunalului Olt. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Olt. AVAS, actionar minoritar la Alro Slatina, a chemat in instanta compania la sfârsitul lunii iulie a anului precedent, solicitând anularea deciziei actionarilor de majorare a capitalului social.


La 23 iunie 2005, actionarii Alro au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu peste 183 de milioane de lei, de la 211,1 milioane de lei la 394,8 milioane de lei, prin emiterea a 367,4 milioane de actiuni la un pret de 0,50 lei (5.000 de lei vechi) pe titlu. Cea mai mare parte a actiunilor (279,6 milioane de titluri) a fost subscrisa de actionarul majoritar, grupul olandez Marco International, care si-a marit astfel de la 76,08% la 85,26% participatia la capitalul Alro. Actionarii minoritari au preluat doar 2,8 milioane de actiuni, iar participatia lor la Alro s-a redus.


Cota statului, diminuata


Motivele contestatiei depuse de AVAS s-au referit, in principal, la valoarea actiunilor suplimentare emise si oferite spre subscriere, valoare care prejudicia interesele institutiei.


„Conform Legii privatizarii nr. 137/2002, statul nu are voie sa participe la majorare de capital in societatile comerciale, unde are calitatea de actionar minoritar. Potrivit legii, treptat participatiile statului trebuie sa se reduca, pentru a lasa pe piata actori in exclusivitate privati. Insa majorarea aceasta de capital produce actiuni in favoarea celui care realizeaza majorarea. Deci, cota statului se diminueaza procentual, dar numarul de actiuni pe care statul il are ramâne acelasi“, a informat biroul de presa al AVAS. Potrivit acestuia, cota statului s-a diminuat de la 16,67%, cât era inainte de majorarea de capital, la 10,05%, numarul de actiuni detinute ramânând la 70.859.106 actiuni. „Când AVAS va decide vânzarea pachetului de actiuni, numarul de actiuni va fi acelasi, la fel si calitatea de actionar minoritar“, a completat biroul de presa al AVAS.


O privatizare foarte contestata


Combinatul de aluminiu se afla in proprietatea grupului Marco International din 2002, când a devenit actionar majoritar, achizitionând de la fosta Autoritate pentru Privatizare (APAPS) un pachet de 10% din actiuni. Anterior acestei operatiuni, Marco detinea peste 40% din capitalul Alro, in urma unor tranzactii succesive la bursa, iar statul 54,71%. Renuntarea la numai un pachet de 10% din actiuni a permis grupului Marco International sa atinga majoritatea, platind in schimbul acestei majoritati doar 11,5 milioane de dolari. Statul nu a câstigat nici un ban la aceasta afacere, intrucât ceea ce au facut practic cei de la Marco Ind. a fost sa bage banii intr-o societate la care acum detin 85,26% din capital.


Initial, Alro urma sa fie vânduta prin negociere directa cu un investitor strategic, asa cum se convenise cu Banca Mondiala. Daca, in loc sa privatizeze societatea prin majorare de capital ar fi ales varianta recomandata de BM, statul ar fi câstigat cu mult peste 100 de milioane de dolari, cât se estima ca ar valora pachetul de actiuni. Ovidiu Musetescu, cel care conducea pe atunci privatizarile, a fost acuzat ca a manipulat piata, alungând investitorii strategici prin prezentarea unor date false.


Alro – Alprom – Alum


Dosarul acestei privatizari se afla din octombrie 2005 pe masa Departamentului National Anticoruptie. La rândul ei, Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat recent AVAS asupra faptului ca Marco International nu si-a indeplinit obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane de dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu, pâna la termenul scadent de 30 iunie 2003.


Tot in 2002, grupul Marco International a cumparat pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom, de prelucrare a aluminiului (produs de Alro) cu 4,2 milioane de dolari. Pentru ca sa fie complet cercul, in 2005 a devenit actionar majoritar si la la Alum Tulcea (producator de alumina), pentru 9 milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS