11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDealer auto de 15 milioane de euro

Dealer auto de 15 milioane de euro

Vânzarea in tara a unor marci auto consacrate pe piata internationala poate fi o afacere de succes. Conteaza sa stii de unde sa-ti alegi clientii si sa ai spirit de intreprinzator, pentru ca intrecerea intre firme a devenit acerba. O astfel de afacere de succes are craioveanul Cornel Panait. La 44 de ani, acesta conduce o firma recunoscuta pe plan national, prin care ruleaza anual 15 milioane de euro.


Cornel Panait este asociat impreuna cu fratele sau, Delian, la SC BRIARIS IND SA si a intrat in afaceri in 1994. „Eu de meserie sunt inginer. Am lucrat la ELECTROPUTERE Craiova si ca profesor la Facultatea de Mecanica. M-am decis sa intru in acest domeniu de activitate pentru ca la asta ma pricepeam. Din câte se vede, este clar ca am ales bine“, a declarat Cornel Panait. Desi anul trecut a fost considerat de revista Capital printre cei mai bogati 300 de români (cu o avere estimata la 10-12 milioane de dolari), lui Cornel Panait nu-i place sa iasa in lumina reflectoarelor, ci prefera discretia. El spune ca tuturor oamenilor de afaceri nu le-ar face rau sa fie retrasi si mai modesti. Olteanul a povestit cu ce bani a pornit in lumea dura a afacerilor. „Am pornit cu un capital initial de 32,5 milioane de lei. La cursul de schimb al anului 1992, cred ca insemna in jur de 50.000-60.000 de dolari. Dar banii nu erau ai unuia singur, ci ai tuturor celor care se asociasera pentru a infiinta firma. La inceput, am avut si credite, ca toate firmele. Nu imprumutam sume mari de bani, ci doar cât sa putem rambursa intr-un an“, a precizat acesta. A avut insa sansa sa reprezinte pe piata locala o marca consacrata: IVECO. A fost un noroc, dupa cum a spus craioveanul.


„Cum am ajuns sa fim dealeri IVECO? A fost o intâmplare, pur si simplu. Ei isi cautau agenti de vânzari si noi ne-am oferit. A fost o intâlnire la Bucuresti, la sediul central. Daca ma gândesc bine, cam toti cei care au fost la acea intâlnire au ramas ca dealeri. Nu iti trebuia mare lucru ca sa fii dealer, ci mai mult dorinta“. Cu toate acestea, succesul nu era inca asigurat.


La concurenta cu concerne multinationale


Au urmat perioade grele, de instabilitate economica la nivel national, care au avut efecte si asupra firmei. „Afacerea a crescut foarte greu. Cele mai mari probleme le-am avut in perioada 1994-2000. Inflatia crestea galopant, dobânzile la banci erau mari (eu am prins dobânzi si de 130%). Daca ar fi sa mai incep o data, nu as mai incepe“, a marturisit Cornel Panait. Intrebat daca a avut vreun salt decisiv, care sa influenteze in bine viitorul firmei, acesta a spus ca prefera pasii marunti si siguri: „Am avut si contracte in valoare de milioane de euro. Dar eu cred ca o firma nu traieste din contracte mari. Traieste din contracte mici si multe. Spre exemplu, daca jumatate din vânzari le faci cu doi clienti, ce se intâmpla când te certi cu ei, sa zicem? Daca un asemenea contract reprezinta 10% din vânzari nu este nici o problema“. In prezent, SC BRIARIS are zeci de angajati si sucursale in Vâlcea, Cluj si Bucuresti, desi la inceput nu erau decât trei oameni in firma, dupa cum a spus Cornel Panait: „La inceput, era un contabil, eu si fratele meu“. La ora actuala, firma are o cifra anuala de afaceri de 15 milioane de euro si lupta sa-si consolideze pozitia pe piata auto din tara, la concurenta cu multinationale recunoscute deja pe plan international.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS