12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinantele doljene au bagat in faliment sute de firme

Finantele doljene au bagat in faliment sute de firme

Valoarea creantelor care trebuie recuperate in contul datoriilor la bugetul de stat depaseste 2.500 de miliarde de lei. Pentru alte datorii, in valoare de mii de miliarde de lei, finantistii au apelat la masuri extreme, de genul sechestrelor si popririlor bancare.


In 2005, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a cerut si a reusit sa obtina reorganizarea judiciara si falimentul la 687 de societati comerciale, pentru recuperarea unor creante in valoare totala de peste 2.520 de miliarde de lei. Procesul stingerii datoriilor este in curs de desfasurare. In paralel cu solicitarea falimentului debitoarelor, finantistii au apelat si la masuri de executare silita. Au fost emise circa 100.000 de titluri executorii, in valoare de circa 4.700 de miliarde de lei, fiind incasate in jur de 1.140 de miliarde de lei. Somatiile de plata s-au ridicat si ele la peste 63.000, valoarea incasata fiind de 1.140 de miliarde de lei. In unele cazuri, masurile luate au fost radicale, trecându-se la popriri bancare, in valoare de aproape 2.700 de miliarde de lei, valoarea incasata ridicându-se la 146 de miliarde de lei. Mult mai putin s-a obtinut din sechestrele aplicate pe bunurile societatilor debitoare. Astfel, daca suma bunurilor sechestrate a fost de aproape 719 miliarde de lei, incasarile s-au ridicat la doar 30,9 miliarde de lei. In fine, o alta masura luata a fost poprirea pe venituri la terti. Au fost poprite venituri de 702 miliarde de lei si incasate 8,6 miliarde de lei.


Mii de cazuri aflate pe rolul instantelor


In afara de reprezentarea institutiei in procesele de faliment, juristii DGFP Dolj mai au in lucru si alte dosare. In primul rând, este vorba despre 2.688 de cazuri privind societatile comerciale care s-au dizolvat ca urmare a nepreschimbarii certificatelor de inmatriculare, conform Legii nr. 359/2004. Sefa Serviciului juridic din cadrul institutiei, Cristina Guranoiu, a precizat ca aceste firme au fost radiate din Registrul Comertului, insa ele nu si-au rezolvat si problemele cu finantele. Alte 154 de cazuri aflate pe rolul instantelor de judecata se refera la contestatiile facute de firme ca urmare a actiunilor facute de catre DGFP. Acestea au contestat rapoartele de inspectie fiscala, deciziile de impunere si cele ale comisiei de solutionare a contestatiilor.


Presedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) „Oltenia“, Gheorghe Albu, a facut o caracterizare plastica a mediului de afaceri doljean, având in vedere numarul mare de societati aflate in dificultate.


„Ce pot eu sa spun? Probabil ca in unele cazuri n-a mai existat interes ca anumite firme sa mai functioneze. Firme care au fost infiintate pentru o singura operatiune. Au dat un «tun», au cumparat ceva si au vândut. Asta dovedeste si ca perceptia oamenilor asupra regulilor comertului nu este in regula. Când infiintezi o firma, trebuie sa te ocupi de ea. E vorba si de cultura manageriala in România, care e foarte scazuta“, a declarat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS