17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCrater urias in mijlocul padurii

Crater urias in mijlocul padurii

Cariera ilegala din care se exploata nisip a bagat zâzania intre primarul Marin Cioc si unii consilieri locali. Acestia l-au reclamat pe edilul-sef ca a permis firmei NOVARA T IMPEX sa exploateze nisip de aici pentru reabilitarea unui drum, finantat prin Banca Mondiala.


Primarul localitatii Castranova, Marin Cioc, a intrat in conflict cu unii dintre consilierii locali. Unul dintre ei, Mihai Virgil, l-a reclamat pe primar ca a indus in eroare comisarii Garzii de Mediu Dolj.


Acestia venisera in urma cu câteva luni in comuna ca sa verifice o cariera ilegala de nisip, care ar fi fost folosita de SC NOVARA T IMPEX SRL Craiova, pentru reabilitarea unui drum realizat prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR), finantat cu bani de la Banca Mondiala. De aceasta data, consilierul Mihai Virgil a sesizat din nou comisarii, pe motiv ca primarul mintise prima oara, indicând o alta locatie decât cea din care se exploata ilegal nisip, fara autorizatie de mediu.


La sediul primariei a aparut si Ion Baluta, care a declarat ca pamântul pe care aparuse cariera apartinea socrului sau. Atât primarul Cioc, cât si reclamantul Baluta au fost invitati in masina comisarilor de la mediu, pentru a merge sa identifice terenul controversat. In acel moment, intre cei doi a izbucnit o altercatie. Primarul l-a bruscat pe Ion Baluta si cei doi au trecut la injurii.


„Cine m-a reclamat, magarul asta?“, a rabufnit primarul, dupa care i-a aplicat o palma peste gura „magarului“. Pentru ca situatia risca sa degenereze intr-un meci de box in toata regula, primarul a fost dat jos din masina. Dupa câteva ore de la incident, primarul a negat ca l-ar fi lovit pe Baluta:


„Eu il plesnii? Ii pusai mâna la gura, ca vorbea numai prostii!“. Ion Baluta i-a condus pe comisarii de mediu la marginea satului. In mijlocul padurii era un crater cât un teren de fotbal, adânc de câtiva metri. Reclamantii sustin ca de acolo s-a exploatat ilegal nisipul, in timpul verii trecute. Reprezentantii Garzii de Mediu au decis sa identifice proprietarii terenurilor, pentru a le aplica sanctiuni. Câte cinci milioane de lei, pentru ca nu au asigurat paza terenului.


Cioc se da victima


La intoarcerea in primarie, Marin Cioc nu a mai fost de gasit de catre comisari. In legatura cu cele intâmplate, acesta a declarat telefonic: „Sa demonstreze ei ca am dat eu dezlegare la cineva ca sa ia nisip de acolo. Sunt sapte kilometri pâna acolo. Eu stau dupa fiecare pe câmp, ca sa vad ce face? Cei de la firma au luat câteva masini de nisip si de pe proprietatea mea, ca sa plombeze gropile pe drumul facut cu bani de la Banca Mondiala“. Trebuie spus ca pe numele primarului Cioc au fost facute pâna acum doua dosare penale, in legatura cu presupusele ilegalitati pe care acesta le-ar fi facut in timpul mandatului. Primarul este banuit ca s-ar fi improprietarit ilegal cu terenuri la care nu ar avea dreptul si ca ar fi inchiriat unele spatii comerciale fara acceptul consiliului local. Acest dosar este in cercetari la politie.


Multe semne de intrebare


Trebuie spus ca povestea reabilitarii strazilor comunei, prin PDR, a ramas deocamdata in coada de peste. Pentru ca nu a indeplinit parametrii specificati in proiect, dirigintele de santier a intocmit un raport de neconformitate, pe care l-a inaintat Inspectoratului in Constructii Dolj. Asa cum se poate citi din act „s-a constatat ca grosimea pachetului format din nisip si balast este cuprinsa intre 11 si 14 centimetri, fata de prevederile proiectului, de 22 de centimetri“. In consecinta, pâna la descâlcirea situatiei, platile catre constructor au fost suspendate, a precizat Sorina Georgescu, coordonatoare PDR pentru Dolj.


La rândul sau, Mihai Tomescu, patronul NOVARA T IMPEX, constructorul angajat pentru lucrari, a facut o declaratie surprinzatoare: „Tot nisipul pe care l-am pus pe strada l-am luat de la Slatioara – Olt. Nu am luat din comuna si nici de la domnul primar. Acum asteptam sa vina timpul prielnic ca sa mai punem un strat, pentru ca, in timp, materialele depuse se compacteaza“, a precizat Tomescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS