21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTranzactiile la Bursa le fac cu ochiul craiovenilor

Tranzactiile la Bursa le fac cu ochiul craiovenilor

Gasirea unui plasament care sa compenseze influentele nefaste ale inflatiei si chiar obtinerea unui profit de 100% din plasamentele financiare facute sunt preocuparile majore ale oricarui oltean. Alternativa la depozitele bancare este reprezentata de „jocul“ la Bursa de Valori.


Pastrarea banilor „la ciorap“, sub forma de valuta, nu mai este pe placul multora, mai ales ca leul s-a intarit. In plus, economiile din depozitele in lei depind de dobânzile practicate de banci, care nu sunt intotdeauna pe placul beneficiarului. O alternativa la depozitele bancare este „jocul“ la Bursa de Valori, unde se fac tranzactii cu actiuni. Jocul urmareste multiplicarea valorii detinute intr-un anumit ritm si prin asumarea anumitor riscuri. Tranzactionarea actiunilor poate atrage insa dupa sine câstiguri remarcabile. O investitie in actiunile cotate la bursa de valori poate atrage dupa sine, intr-o luna, un câstig echivalent cu unul dintr-un depozit bancar obtinut in sase luni, sau chiar mai mare.


Inainte de a-si plasa economiile la Bursa, oltenii ar trebui sa se familiarizeze cu riscurile jocului si sa investeasca, potrivit specialistilor, atât cât isi permit sa piarda deoarece riscurile sunt cu atât mai mari cu cât obiectivul de câstig este peste media pietei, iar intervalul de timp pentru care se doreste investitia este scurt. Alte voci sustin ca suma care merita investita in actiuni trebuie sa reprezinte aproximativ 20% din valoarea economiilor. „Persoanele care investesc pentru prima oara si care doresc consultanta sunt indrumate spre variante de investitii mai sigure, care sunt alese pe baza istoricului“, a spus Adina Dumitrescu, agent de bursa la Invest Trust.


Cum poti activa pe piata de capital


Tranzactiile la Bursa sunt realizate de societatile de investitii financiare (SSIF) care intermediaza cumparari si vânzari de valori mobiliare tranzactionabile (actiuni cotate) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In Craiova, exista trei SSIF-uri active, membre ale BVB: Invest Trust, Oltenia Grup Invest si Voltinvest. Persoana fizica sau juridica hotarâta sa activeze pe piata de capital semneaza un contract cu societatea aleasa. „Prin semnarea contractului, firma ofera anumite servicii (preluarea si transmiterea ordinelor primite, administrarea conturilor investitorilor, consultanta etc.)“, a declarat Adina Dumitrescu. Dupa semnarea contractului, investitorul lanseaza ordine de cumparare a actiunilor, fie pe baza propriei analize de piata, fie la recomandarea consultantului.


Riscul aduce profit


Jucatorii la Bursa pot cumpara actiuni pentru dividende (fiecarei actiuni ii revine anual un anumit procentaj din profitul firmei), pentru a le revinde si a face speculatii, ca sa-si mareasca procentul, si astfel sa aiba un cuvânt de spus in firma sau sa devina actionar majoritar si sa impuna politica firmei. In Craiova, oamenii intra in jocul Bursei pentru a obtine profit. „O parte investesc in actiuni pentru o perioada lunga, pentru a avea câstig sub forma de dividende, iar altii, foarte activi, traiesc din Bursa, speculând cresterile de pe piata. Cei mai multi clienti care vin la noi stiu cum functioneaza sistemul. Sunt insa si persoane care nu stiu nimic despre acest subiect“, a afirmat Adina Dumitrescu. In plus, aceasta a observat ca in ultima jumatate de an a crescut simtitor numarul studentilor si al tinerilor care activeaza pe piata de capital. Acestia investesc sume mici, de ordinul zecilor de milioane, si sunt pusi pe treaba, fiind si foarte educati in acest domeniu


Ce e Bursa?


Bursa e locul in care se aduna ofertele si cererile pentru efectuarea de tranzactii, in urma unor licitatii. De exemplu, cel care vinde stabileste pretul cu care vinde, respectiv pretul sub care nu vinde si un termen. In functie de ofertele de cumparare, acesta hotaraste daca ramâne la pretul respectiv sau cedeaza.


Ce face broker-ul?


Broker/agent de bursa este acea persoana care gaseste cele mai profitabile combinatii si efectueaza tranzactia contra unui comision din valoarea tranzactiei, comision ce variaza in functie de rulaj sau de valoarea cumpararii. Acesta este un bun cunoscator al pietei si un analist economic, el oferind si consultanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII