10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAparatura rugineste in spitale

Aparatura rugineste in spitale

Spitalul de Urgenta Craiova se chinuie de doi ani sa puna in functiune un accelerator de particule pentru bolnavii de cancer. La rândul sau, Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova are un aparat de radiologie nou-nout pe care il pastreaza in cutie de o jumatate de an.


La prezentarea pachetului legislativ de reforma in sanatate, presedintele României, Traian Basescu, i-a sugerat ministrului sanatatii sa trimita inspectorii in judete sa vada cum este folosita aparatura medicala noua, achizitionata pe bani grei. Propunerea presedintelui le-a cam dat fiori unora dintre directorii de spitale, care n-au reusit nici pâna acum sa monteze aparatura scumpa achizitionata de ani buni si devenita obiect de muzeu din cauza ca unitatea sanitara nu-si permite sa suporte cheltuielile de intretinere si reparatii.


Am luat-o inaintea inspectorilor de la Ministerul Sanatatii si am incercat sa aflam cum stau spitalele craiovene la acest capitol.


Spitalul de Urgenta, principalul beneficiar


Unitatile sanitare craiovene nu au prea avut parte de investitii importante in ceea ce priveste aparatura medicala. Singura achizitie serioasa a fost facuta de Ministerul Sanatatii cu bani imprumutati de la Banca Mondiala, in baza unui program de reabilitare a serviciilor de imagistica, salilor de operatii si laboratoarelor de analize medicale din spitale, intocmit in 1998 de Directia de Sanatate Publica Dolj.


Spitalul de Urgenta din Craiova a fost principalul beneficiar al acestei investitii, primind un accelerator liniar de particule (pentru tratarea cancerului), aparate pentru radiologie, un aparat de rezonanta magnetica, un tomograf si un mamograf.


Aparatul de rezonanta magnetica, in valoare de 110.000 de euro, functioneaza nonstop, in regim de la 12.000 la 15.000 de ore. Costul unei singure investigatii cu un asemenea aparat este foarte mare, putând ajunge la sapte, opt milioane de lei, din care Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza decât o mica parte. La acestea se adauga costurile de intretinere.


Minireactorul atomic asteapta inca avizul CNCAN


Altfel sta situatia cu acceleratorul de particule, achizitionat de Spitalul de Urgenta Craiova in urma cu doi ani, dar care nu functioneaza nici in acest moment, cu toate demersurile directorilor care s-au perindat de patru ani incoace la conducerea spitalului. Cu mari eforturi, abia in cursul anului trecut s-a reusit finalizarea cladirii construite special pentru amplasarea aparatului, având in vedere ca un asemenea aparat (denumit si bomba sau minireactorul atomic) cântareste mai mult de cinci tone. Intre timp, aparatul, a carui valoare depaseste doua milioane de euro, a iesit din garantie si a trebuit inlocuite anumite piese.


Noua conducere a Spitalului de Urgenta sustine insa ca in maximum doua saptamâni acceleratorul de particule ar putea fi pus in functiune, daca vor veni avizele necesare de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). „Cu toate ca aparatul nu a fost folosit atâta timp, a fost necesara inlocuirea unor piese care se deteriorasera. Zilele trecute am primit si ultima piesa pentru stimulator si asteptam buletinele de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare pentru a-l porni“, a declarat dr. Cristina Mariana Calangiu, director general al Spitalului de Urgenta Craiova. Cristina Calangiu sustine ca a solicitat ca in cursul saptamânii viitoare sa se faca o evaluare stricta a aparaturii medicale din unitatea sanitara, in eventualitatea in care va avea control de la Bucuresti.


Iar CNCAN


Alt beneficiar, dar in masura mult mai mica, de aparatura medicala noua a fost Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. Directorul general adjunct medical Alexandru Stoenescu, care indeplineste in prezent si atributiile de director general, sustine ca unitatea sanitara pe care o conduce are un ecograf si aparatura de laborator achizitionate prin Banca Mondiala, care sunt folosite in mod constant.


Pe lânga acestea, unitatea sanitara a mai reusit sa achizitioneze in vara anului trecut un aparat de radiologie si cam atât. Aparatul de radiologie mentionat de dr. Stoenescu a reusit insa sa le scoata fire albe tehnicienilor, pentru montarea lui fiind intâmpinate o serie de probleme care, din pacate, nu au putut fi rezolvate nici pâna acum. „A trebuit sa luam legatura cu cei de la Electrica sa modifice instalatia electrica pentru a putea racorda aparatul la retea si asteptam sa fie finalizata lucrarea. De asemenea, la sfârsitul anului trecut am depus documentele necesare pentru obtinerea avizului de functionare a aparatului si trebuie sa primim rezultatul de la CNCAN“, a mentionat Stoenescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII