11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvazie de firme, investitii de buzunar

Invazie de firme, investitii de buzunar

Capitalul social al firmelor care au investit in Dolj, in 2005, este de sase ori mai mic decât in 2004. Cele mai multe firme cu capital strain inregistrate au fost cele ale italienilor – peste 400.


Din 1991 si pâna in prezent, in Dolj au fost inregistrate 433 de firme cu capital strain italian. O parte dintre acestea sunt active, insa unele dintre ele fie nu mai sunt, dintr-un motiv sau altul, fie au fost preschimbate in firme cu capital majoritar românesc. Potrivit declaratiei lui Tiziano Minghelli, presedintele filialei regionale a Asociatiei Intreprinzatorilor Italieni in România (Unimpresa România), la nivel regional exista in prezent aproximativ 750 de firme cu capital strain majoritar italian. Dintre acestea, peste 30% sunt in Dolj.


In cei 15 ani, la cele câteva sute de firme italienesti, se poate vorbi de un capital social de aproape 3,5 milioane de dolari. Desi sunt cele mai numeroase, capitalul social al acestor firme italiene nu reprezinta decât putin peste 2% din capitalul social al celor noua firme din Coreea de Sud care s-au hotarât sa investeasca in Dolj.


Firmele coreene – cel mai mare capital social


Realizând un top al investitorilor din Dolj cu cel mai mare capital social inregistrat intr-un singur an, in acesta pot fi incluse Coreea de Sud (I), in 1994, cu o firma cu un capital social de 156 de milioane de dolari; Franta, (II), in 1991, patru firme cu un capital social total de 6,6 milioane de dolari; si Germania (III), in 1999, 11 firme, cu un capital social de 3,2 milioane de dolari.


Dupa Coreea de Sud, firmele cu cea mai mare valoare totala a capitalului social pe care-l detin sunt cele ale francezilor. Numai in 1991, patru astfel de persoane juridice au inregistrat un capital social de 6,6 milioane de dolari. Ulterior, francezii, ca si italienii, au investit in fiecare an in judet, astfel ca in ultimii 15 ani, cele 78 de firme ale francezilor au avut un capital total de noua milioane de dolari. O alta tara reprezentata de investitori in fiecare an in Dolj este Germania. Cu cele 81 de firme, germanii se afla pe locul trei, in Dolj, dupa Coreea de Sud si Franta, la valoarea capitalului social inregistrat (aproximativ 4,2 milioane de dolari), la care se aduga 600.000 de euro.


Investitiile straine,in scadere anul trecut


Analizând evolutia fluxurilor de investitii straine catre judetul Dolj, in perioada 2004-2005, putem observa ca nivelul acestora a cunoscut o scadere. In 2005, in Dolj, au fost inregistrate doar aproximativ 80% din cele din 2004. In plus, anul trecut, au fost reprezentate numai 24 de tari din intreaga lume, comparativ cu 30, in 2004, in ambele cazuri punându-le la socoteala si pe cele transnationale. Capitalul social al firmelor straine care au investit in 2004 in dolari, in Dolj este de sase ori mai mare decât cel din 2005. „Nu e un lucru bun faptul ca a scazut numarul investitorilor in Dolj. Acest lucru e insa urmarea faptului ca nu avem coerenta si claritate in promovarea oportunitatilor judetului“, a declarat Valentin Cristea, presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS