17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsilierea in cariera, moft sau necesitate?

Consilierea in cariera, moft sau necesitate?

Tot mai multi specialisti sustin ca pentru a-ti alege cariera potrivita ai nevoie si de consultatii de specialitate.


Am terminat facultatea (sau alte forme de invatamânt), am ales ceea ce ne place sa facem in viata, dar avem probleme cu inceputul. Cautam anunturi de angajare, participam la interviuri si ne alegem cu slujba dorita. De aici, depinde de noi daca vom avansa sau nu. Acesta este unul dintre cazurile fericite. Ce se intâmpla insa daca nu am ajuns nici macar pâna aici? Intrebarea este: de unde incepe planificarea viitorului profesional? Fara indoiala, ca sa avem succes trebuie sa avem si o pregatire adecvata. Aceasta poate incepe cu liceul (daca am ales un liceu de profil) sau cu facultatea, ca forma superioara de specializare. Este adevarat, cea mai buna specializare o dobândesti lucrând si acumulând experienta, facultatea fiind, de multe ori, doar o specializare teoretica intr-un domeniu sau altul de activitate. Asadar, când ne alegem cu adevarat viitorul?


Motivatii pentru cariera


In ultimii ani, a devenit o moda sa se spuna ca tinerii au nevoie de o consiliere profesionala, pentru a-si da seama in ce domeniu pot da randament maxim, ce anume li se potriveste cel mai bine. Autorii in domeniu spun ca optiunea unui tânar pentru o anumita cariera, fara nici un sprijin extern, este un proces dificil, asociat de multe ori cu alegeri gresite, ezitari, abandon, amânare. Toate acestea au un impact major asupra viitorului sau profesional. Este suficient sa ne uitam in jur ca sa vedem destule cazuri in care unii au renuntat la o facultate si s-au apucat de alta, pe motiv ca cea la care invata nu este ceea ce isi doresc. Si totusi, aceste cazuri sunt unele fericite. Cazurile nefericite sunt acelea când tânarul ramâne in acea facultate (din comoditate sau la insistentele parintilor), pregatindu-se pentru o meserie pe care nu o doreste sau chiar o uraste. In aceste cazuri, esecul este ca si garantat. In alegerea viitorului profesional, psihologii au gasit mai multe motivatii: orientate social (care aduc prestigiu, succes, pozitie), altruiste (sprijinirea familiei, a categoriilor defavorizate), egoiste (orientate spre confortul personal, câstigul material, munca usoara si fara responsabilitati), frustrante (alegerea unui traseu profesional opus dorintei celor cu care intram in conflict), conformiste (prin acceptarea solutiei gasite de altcineva si plierea aspiratiilor in acest sens), narcisiste (motivate prin placerea de sine, riscul pe care il implica, satisfactia furnizata).


Variante de informare


Ar fi un exercitiu interesant sa descoperim cum am optat atunci când ne-am ales meseria. Este adevarat ca, mai ales in România, in lipsa unei educatii in ce priveste consilierea profesionala, alegerea traiectoriei profesionale pentru un tânar cade, de multe ori, in sarcina familiei. In majoritatea cazurilor insa, parintii isi supraapreciaza copiii, alegându-le traiectorii gresite, unde rezultatele nu pot fi decât mediocre. Alteori, acestia isi transfera asupra copiilor nemultumirile lor profesionale sau propriile aspiratii nerealizate, cu impact negativ pe termen lung.


De aceea, tot mai multi specialisti recomanda observarea cu atentie a copiilor si, in caz ca o consiliere profesionista costa mult, ne putem indrepta catre numeroasele ghiduri practice aparute pe piata. Repere puteti gasi in volumul „Consilierea carierei“, aparuta in 2001, la Editura Sigma, sub semnatura lui Mihai Jigau. Variante la indemâna, dar poate nu la fel de avizate, puteti gasi on line, pe diverse site-uri. Iata câteva exemple, luate la intâmplare: www.psiholine.informare.ro, www.sensart.ro, www.cedu.ro (unde este disponibil un „ghid al carierei“, editat de un grup de psihologi),www.e-scoala.ro sau www.reper.ro. Evident, acestea sunt doar câteva sugestii, pentru ca nimic nu se compara cu evaluarea individuala, la un psiholog avizat. Important este ca atât parintii, cât si tinerii sa constientizeze ca un efort facut atunci când trebuie ii poate scuti de deziluzii pe termen lung. Unii parinti considera aceste solutii un moft, argumentând ca ei stiu ce este mai bine pentru copiii lor. Poate ca unii stiu. Din pacate insa, numeroase exemple din jurul nostru tin sa ne demonstreze ca in multe cazuri nu se intâmpla deloc asa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS