11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariatii Fibrocim SA Târgu Jiu, trimisi in concediu fara plata

Salariatii Fibrocim SA Târgu Jiu, trimisi in concediu fara plata

Paradoxal, fabrica de placi de azbociment are comenzi atât din tara, cât si din strainatate, dar nu le poate onora pentru ca furnizarea energiei electrice si a gazelor a fost sistata pentru neplata facturilor.


Salariatii Fibrocim au fost trimisi in concediu fara plata inca din data de 28 noiembrie 2005. Fabrica avea comenzi din Angola si de la Craiova, dar nu le-a putut onora din cauza faptului ca a ramas fara utilitati, dupa cum a declarat liderul de sindicat Dumitru Popescu.


Pentru situatia dificila in care se gaseste unitatea „a platit“ cu scaunul chiar administratorul firmei, Ion Neamt, pe care Adunarea Generala a Actionarilor l-a demis pe 12 decembrie 2005, pentru ca a desfasurat un management prost. „Directorul Neamt nu a platit utilitatile la timp, preferând sa cheltuiasca banii in alte scopuri, iar activitatea de productie a fost oprita“, a spus Constantin Retezeanu, presedintele CNSLR-Fratia Gorj, centrala sindicala la care este afiliat sindicatul Fibrocim.


Intreprinderea Fibrocim este condusa acum de un comitet de administratie, care a reusit cu greu sa plateasca restantele salariale pentru doua luni, urmând ca pâna pe 25 ianuarie angajatii Fibrocim sa primesca si banii pentru luna decembrie 2005.


Datorii de peste 60 de miliarde de lei


Datoriile Fibrocim depasesc 60 de miliarde de lei vechi, iar liderul sindical spune ca „falimentarea societatii nu este intâmplatoare“. Ion Neamtu, ca unic administrator al societatii, a obtinut pentru aceasta, in anul 2003, un credit in valoare de 2,5 miliarde de lei vechi de la Banca Comerciala Româna pentru achizitionarea unui echipament. In aceeasi perioada, Neamt a incheiat o conventie cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Gorj, prin care se obliga sa creeze 25 de noi locuri de munca, conventie necesara obtinerii creditului.


Noul comitet de administrare a societatii a trimis, pe 28 decembrie 2005, o adresa catre AJOFM Gorj prin care anunta ca, având in vedere situatia cu care se confrunta Fibrocim, nu isi poate asuma responsabilitatea ducerii conventiei la bun sfârsit.


In acest moment, Fibrocim are cu 12 salariati mai putin decât numarul precizat in conventia respectiva, astfel ca AJOFM ar trebui sa ia masurile necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS