11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariul minim, majorat cu un kil de brânza

Salariul minim, majorat cu un kil de brânza

De la 1 ianuarie 2006, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 3,1 milioane de lei vechi la 3,3 milioane. In fapt, cele 200.000 de lei câstigate pe cartea de munca de fiecare salariat angajat legal cu salariul minim inseamna un plus de 140.000 de lei in mâna.


Ce si-ar putea cumpara un om in plus cu acesti bani, la actualele preturi? Mai nimic.


„Cosul minim“, aruncat la gunoi


Anul trecut, atunci când s-a discutat nivelul salariului minim pe economie incepând cu 2006, guvernul nu a avut ca instrument de lucru valoarea „cosului minim“ lunar al populatiei, asa cum se intâmpla in alti ani. In aceste conditii, tindem sa credem ca majorarea salariului minim s-a facut dupa ureche. Din pacate, din mai 2004, Institutul National de Statistica (INS), institutia care se ocupa cu aceste calcule, nu a mai publicat valoarea cosului minim. Probabil ca fostul guvern nu voia sa dea in fiecare luna vesti proaste populatiei. In noiembrie 2005, Blocul National Sindical (BNS) solicita guvernului stabilirea unui salariu minim pe economie de cel putin 4.260.000 de lei vechi, incepând cu 1 ianuarie 2006. Suma ar fi fost dedusa in urma calculului valorii cosului minim de consum. Cum nu aveau nici un calcul oficial de la INS, sindicalistii au luat gramele de brânza, carne si altele, prevazute in vechea structura a cosului, si le-au inmultit cu preturile la zi.


Ei au calculat ca, pentru o familie medie de 2,8 persoane, prevazuta in statistica, cosul minim ar fi trebuit sa fie de 7.693.955 lei. Au luat in calcul varianta cea mai optimista – doi din cei 2,8 membri ai familiei „medii“ au un loc de munca si salariul ar trebui sa fie de 4.260.000 de lei vechi. Cosul minim include 48 de produse si servicii. Cu toate acestea, guvernul a stabilit un salariu minim brut cu aproape un milion de lei vechi mai mic. BNS sustine insa ca majorarea salariala de la 1 ianuarie era deja trecuta in contractul colectiv de munca incheiat intre patronate si confederatiile sindicale si ca nu s-a facut nimic altceva decât sa se extinda la nivelul intregii economii aceasta intelegere. „Salariul minim era de 3,1 milioane de lei. In acelasi timp insa, in contractul colectiv de munca acesta era de 3.300.000 de lei.


Poate ca la negocierile patronate-sindicate se va stabili alt salariu prin contract colectiv de munca, dar acum nu se stie nimic“, a declarat Victor Peta, liderul BNS Dolj. In acelasi timp insa, sindicalistii spun ca guvernul ar trebui sa revina la calcularea cosului minim al unei familii atunci când stabileste politicile salariale. „Cineva ar trebui sa calculeze cosul minim, iar guvernul sa utilizeze aceste date atunci când stabileste salariul minim pe economie si in ce priveste asistenta sociala“, a mai spus Victor Peta.


Cum puteti investi „câstigul“


Banii câstigati in plus o data cu „indexarea“ de la 1 ianuarie sunt atât de putini incât o gospodina plecata la piata ii va termina in câteva minute. Craiovenii au la dispozitie doar câteva „combinatii“ cu banii veniti in plus la salariu. Astfel, doritorii pot cumpara din Piata Centrala un kilogram de brânza de oaie, care costa pâna la 130.000 de lei, iar cu banii ramasi un bilet de autobuz (10.000 de lei), pentru a se intoarce acasa. Alte variante de cumparaturi in limita acestei sume: circa trei kilograme de rosii sau sase litri de lapte sau aproape sase kilograme de mere, un kilogram de castraveti sau 11 kilograme de cartofi etc. Trebuie spus ca in România salariul minim este de aproximativ 80 de euro, in timp ce in Polonia, Ungaria, Cehia si Turcia, acesta depaseste 200 de euro, in Portugalia – 437 de euro, Slovenia – 490 de euro, Spania – 600 de euro, Irlanda, Franta, Belgia si Marea Britanie – aproximativ 1.200 de euro. Revenind la noi, trebuie spus ca de cresterea salariului minim ar trebui sa beneficieze circa o treime din salariati. In prezent, conform statisticilor, 28% din salariati au doar acest venit. Acesta este alt „record“ inregistrat de România fata de tarile din UE. In Slovacia, Irlanda, Olanda, Cehia, Polonia, procentul celor care câstiga salariul minim pe economie este sub 5%.


Cosul zilnic: 30 de grame de carne


Statistica autoritatilor duce la concluzia ca unui om ii sunt de ajuns pentru a trai 7,78 mililitri de lapte batut sau iaurt, opt grame de telemea sau 35 de grame de carne pe zi. Pentru a completa acest meniu specific lagarelor de munca fortata, autoritatile au stabilit ca masa zilnica a unui român poate fi suplimentata cu 7,78 grame de paste fainoase, 9,34 grame de peste proaspat sau congelat, 33 de grame de zahar si 33 de mililitri de ulei, precum si 0,46 oua. Pentru ca dupa orice masa copioasa se impune si un desert pe masura, guvernantii s-au ingrijit si de acest aspect. Astfel, cei care au intocmit cosul minim zilnic considera ca sunt suficiente 6,23 grame de citrice sau fructe meridionale, 34,28 grame de mere sau 7,78 grame de conserve din fructe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS