11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGRIMEX Târgu Jiu isi concediaza angajatii

GRIMEX Târgu Jiu isi concediaza angajatii

Toti salariatii GRIMEX SA Târgu Jiu vor primi deciziile de concediere luni, 9 ianuarie, societatea fiind in procedura de faliment. Cei 520 de salariati vor beneficia de sase, noua sau 12 salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca.


Cei 520 de salariati pe care-i mai are uzina de reparatii GRIMEX SA Târgu Jiu vor fi disponibilizati, urmând sa primeasca deciziile de incetare a contractului de munca luni, 9 ianuarie, dupa cum a anuntat Nicolae Ghindeanu, reprezentantul lichidatorului judiciar BNP Consult Craiova. Salariatii vor avea macar consolarea ca vor pleca acasa cu sase, noua sau 12 salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca a fiecaruia. Nemultumirea acestora este insa extrem de mare, deoarece multi lucrau in uzina târgujiana de la infiintarea acesteia. „Mai avem câtiva ani pâna la pensie. Cine ne mai angajeaza la vârsta asta?“, spun muncitorii trecuti de 50 de ani.


Liderul sindical Filimon Tiriplica a tras nenumarate semnale in ultimii ani cu privire la faptul ca uzina este condusa cu buna stiinta spre faliment. A vorbit cu politicieni de la diverse partide, cu toti cei care au avut la un moment dat putere de decizie, chiar si cu reprezentantii organelor de ancheta. Toti au promis ca se vor implica in rezolvarea problemelor, dar nimeni nu a facut nimic. Intrebat ce se va intâmpla pe viitor cu GRIMEX Târgu Jiu, Tiriplica a raspuns: „Nu stiu ce sa le mai spun oamenilor. Nici mie nu-mi mai spune nimeni nimic“.


Societatea este evaluata la 330 de miliarde


GRIMEX Târgu Jiu mai are in derulare contracte cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), astfel ca uzina le mai poate da oamenilor de lucru o perioada. Nicolae Ghindeanu a spus ca toti salariatii vor fi concediati, dar o mica parte vor fi reincadrati pentru a putea fi onorate contractele. De aceasta data, salariatii vor fi incadrati pe perioada determinata.


In decembrie 2005 au mai fost disponibilizati de la GRIMEX 270 de salariati, care au fost nevoiti sa apeleze la instanta de judecata pentru a primi plati compensatorii. Tribunalul Gorj le-a dat câstig de cauza, dar inca nu a expirat perioada de declarare a recursului. Nicolae Ghindeanu a spus ca lichidatorul BNP Consult nu va face recurs, dar ramâne de vazut ce decizie va lua Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).


ANAF este cel mai mare creditor al societatii, având de recuperat de la GRIMEX peste 670 de miliarde de lei. In total, uzina târgujiana are datorii ce depasesc 700 de miliarde de lei.


SC GRIMEX SA Târgu Jiu, unul dintre cei mai mari prestatori de servicii pentru minerit, nu valoreaza insa mai mult de 330 de miliarde de lei, dupa cum reiese din raportul de evaluare a societatii, in care s-a tinut cont atât de cladirile, terenurile si utilajele detinute, cât si de stocurile existente.


Uzina de reparatii va fi scoasa la vânzare de lichidatorul judiciar in primavara acestui an. „Sper sa o cumpere un investitor care sa ii pastreze profilul de activitate si sa le dea din nou de lucru târgujienilor“, a spus Nicolae Ghindeanu.


UREX Rovinari nu a gasit cumparator


Aproape toate uzinele prestatoare de servicii pentru minerit de pe raza judetului Gorj sunt in procedura de faliment. In faza cea mai avansata este UREX Rovinari, societate pentru care nu s-a gasit inca un cumparator, desi pretul de pornire a licitatiei a scazut de la 300 de miliarde de lei la 225 de miliarde, iar mai apoi la 150 de miliarde de lei. UREX Rovinari este in topul uzinelor falimentare din Gorj, având datorii de peste 1.100 de miliarde de lei catre 87 de creditori. Numai ANAF are de recuperat peste 900 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS