7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriELECTROPUTERE isi asteapta investitorii in doua saptamâni

ELECTROPUTERE isi asteapta investitorii in doua saptamâni

Statul a amânat a doua oara termenul de depunere a ofertelor, motivând o solicitare din partea unui concern strain.


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri prelungirea pâna pe 20 ianuarie a termenului pâna la care societatile interesate pot depune oferte pentru privatizarea SC ELECTROPUTERE SA Craiova. Aceasta este a doua prelungire a termenului de depunere a ofertelor, dupa ce uzina a fost scoasa a cincea oara la privatizare, in noiembrie 2005. Prima prelungire a termenului de depunere a ofertelor a expirat astazi.


Potrivit unui comunicat de presa al AVAS, decizia unei noi prelungiri a fost luata la solicitarea unei firme straine, care a cerut un ragaz pentru a-si putea imbunatati oferta. Numele acesteia este insa tinut secret de responsabilii din cadrul AVAS, care spun ca vor face publice numele firmelor interesate de preluarea ELECTROPUTERE dupa expirarea termenului de depunere a ofertelor. Potrivit AVAS, trei firme românesti si una straina au cumparat caietul de prezentare al intreprinderii in urma publicarii anuntului de privatizare.


Neoficial, românii interesati de intreprinderea craioveana ar fi Tender Group – patronata de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, Serviciile Comerciale Române (SCR) – condusa de Stefan Vuza (un nume asociat de presa, in ultima vreme, cu sirianul Omar Haysam) si Asociatia Salariatilor din ELECTROPUTERE. Numele straine vehiculate sunt BOMBARDIER – Suedia si concernul indian BARAT. Responsabilii din cadrul intreprinderii sustin ca indienii sunt cei mai interesati de preluarea fabricii, cu atât mai mult cu cât concernul are acelasi domeniu de activitate ca si ELECTROPUTERE – transformatoarele.


Cantina si spitalul, preluate de administratie


AVAS este actionarul majoritar al societatii craiovene, detinând 62,8% din capitalul social al acesteia. Totusi, structura actionariatului si pachetul de actiuni oferit la vânzare de AVAS se vor definitiva in functie de modificarea capitalului social al societatii, in urma iesirii din patrimoniul acesteia a unor active cu caracter social (spitalul si cantina unitatii), precum si a unor active care au facut obiectul unor hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile. Problema scoaterii din patrimoniu a activelor cu caracter social a fost pusa de câtiva ani in discutie, insa nu a fost rezolvata nici pâna la ora actuala. Cantina si spitalul intreprinderii au fost solicitate de administratia judeteana pentru a muta aici unele institutii ale caror sedii au fost revendicate. Prefectul Nicolae Giugea a declarat ieri ca solicitarea administratiei va fi luata in discutie de guvern cât de curând. „Din informatiile pe care le am pâna la aceasta ora, privatizarea se va face sigur fara cantina si fara spital. Pentru noi este un lucru foarte bun, deoarece avem nevoie de spatii pentru a muta aici unele institutii ale caror sedii au fost revendicate. Aici vrem sa mutam Institutul de Medicina Legala, insa mai intâi imobilul trebuie sa treaca in patrimoniul Directiei de Sanatate Publica“, a precizat Giugea.


In alta ordine de idei, trebuie spus ca salariatii se asteapta la noi disponibilizari incepând cu luna martie a acestui an, indiferent daca privatizarea se face sau nu pâna atunci. Desi nu s-a primit nimic oficial, liderul sindical Aurel Bojenoiu sustine ca aproximativ 600 de salariati vor parasi intreprinderea cu plati compensatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS