8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriParbrizele fumurii, o afacere de aproape 2.000.000 de dolari

Parbrizele fumurii, o afacere de aproape 2.000.000 de dolari

La inceputul anilor ’90, Sever Cocosila si-a construit singur o instalatie de afumat parbrize de masina, injghebând un mic service. Ideea a avut atât de mare succes la români, incât firma pe care si-a infiintat-o a prosperat, diversificându-si activitatea prin fabricarea de tâmplarie PVC si geam termopan. Cu o cifra de afaceri de peste 50 de miliarde de lei, firma lui Sever Cocosila este una dintre marii furnizori de geam din Oltenia.


Craioveanul Sever Cocosila conduce, impreuna cu cei doi frati ai sai, o afacere prospera in domeniul tâmplariei PVC si al geamurilor termopan. Societatea patronata de acesta, SC GIP SRL, este unul dintre cei mai mari distribuitori de geam din Oltenia, având o cifra anuala de afaceri de peste 50 de miliarde de lei, dupa cum a declarat craioveanul. Aventura capitalista a fratilor Cocosila a inceput in anii ’90 cu o idee originala. Sever Cocosila, specialist in automatica, a construit dupa planurile proprii o instalatie de „afumat“ parbrize de masini. „In facultate, am studiat depunerea metalelor in vid, proces care era folosit in fabricarea ecranelor TV. Am folosit procedeul pentru a construi o asemenea instalatie, dar de mari dimensiuni. De banii pentru utilaje am facut rost vânzându-ne Daciile, atât eu, cât si fratele meu. Am obtinut aproximativ de 400.000 de lei la vremea aceea“, a povestit Sever Cocosila. Instalatia construita de craiovean se bazeaza pe un arc electric cu electrod de titan, ale carui particule sunt proiectate pe parbrizul aflat in vid. Unele dintre componente au fost cumparate de la Institutul de Fizica Atomica Magurele.


Idee de succes


Geamurile fumurii, asemanatoare cu cele ale Jeep-urilor din Vest, au facut furori printre proprietarii de masini. „Dupa Revolutie, in tara au aparut si câteva masini straine. Jeep-urile aveau din fabricatie geamuri fumurii si nu le statea deloc rau. In România, autoturismul de baza era Dacia. Românul se mira ce sa-i mai faca masinii sale ca sa arate cât mai frumos. Pe parcurs, s-au observat si efectele benefice ale geamurilor fumurii: pe timp de vara nu mai era asa de cald in interior, pentru ca geamurile reflectau razele solare“, a mai spus omul de afaceri craiovean. Desi firma avea sediul in Craiova, primul punct de lucru a fost deschis in Bucuresti, in cartierul Militari. Ulterior, activitatea a demarat si in Craiova. Cu toate ca afacerea mergea de ceva vreme, fratii Cocosila nu au parasit din start slujbele la stat, ci au lucrat pâna in 1994, când au deschis si punctul de lucru din Craiova. Greutati au aparut atunci când firma a trebuit sa omologheze geamurile fumurii la Registrul Auto Român (RAR). Pentru a demonstra RAR ca nivelul de opacitate al parbrizelor este cel prevazut de normele europene, societatea a cumparat din SUA un aparat de masurare a lucsilor. Pe parcurs, oferta SC GIP SRL s-a diversificat, prin comercializare si service pentru parbrize.


Distribuitor de geam in Oltenia


Din 1997, firma a trecut la fabricarea geamului termopan si a tâmplariei din PVC si aluminiu. „Piata tâmplariei si a geamului era in urma. Majoritatea blocurilor aveau termenul de garantie a tâmplariei expirat. Atunci ne-am gândit sa lansam a doua activitate. Am cumparat utilaje din Germania si Italia, pe care am platit ceva bani la vremea respectiva“, a mai povestit Sever Cocosila. Halele de productie pentru tâmplarie si termopan se afla in comuna Cârcea, la câtiva kilometri de Craiova. In afara de asta, firma importa geamuri de toate sortimentele din Belgia si Cehia pe care le comercializeaza pe piata. De altfel, planurile de viitor ale lui Cocosila se leaga de dezvoltarea acestui sector de activitate. „Vrem sa facem un mare depozit de geam pentru vânzare angro in toata Oltenia. De asemenea, intentionam sa dezvoltam activitatea de vânzari pentru feronerie maco destinata tâmplariei PVC si sa cooptam cât mai multi colaboratori pentru profilele PVC de tip Panorama pentru ferestre si usi, unde suntem importatori“, a incheiat omul de afaceri craiovean. La inceput, avea in firma doar doi angajati si trecea pe la societate dupa terminarea programului de lucru la stat. Acum este un om de afaceri prosper, cu peste 70 de salariati si o cifra anuala de afaceri de aproape doua milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII