24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite scumpe in magazine

Credite scumpe in magazine

Desi e mai comoda, achizitionarea produselor de creditare direct din magazine este mult mai costisitoare, deoarece diferenta dintre dobânda anuala efectiva practicata de firmele de creditare si cea a bancilor este de pâna la 12 procente.


In perioada Sarbatorilor, tentatia de a investi in produse electrice si electrocasnice e cu atât mai mare cu cât fiecare craiovean simte nevoia sa-si faca un cadou, in cazul in care acesta nu vine de la cei dragi. Pentru majoritatea, achizitionarea de produse in rate este una dintre cele mai comode variante, mai ales ca de multe ori salariul nu le permite cumpararea produselor cu banii jos. In ceea ce priveste economisirea anumitor sume de bani, aceasta este, la rândul ei, destul de greu realizabila, asa ca solutia pentru multi craioveni o reprezinta cumparaturile pe datorie. „Eu iau vreo patru milioane de lei salariu, asa ca nu prea mai am de unde pune de-o parte. Mi-as lua de Revelion o masina de spalat, chiar daca o platesc o data si jumatate in cinci ani de rate“, a declarat Alina R., clienta unui magazin de electrocasnice.


Creditele din magazine sunt mai rapide


Achizitionarea produselor dorite cu bani cash, atunci când bugetul familial nu permite, se poate face fie prin contractarea unui produs de creditare prin banci, fie direct din magazine, prin anumite banci sau societati de creditare. Indiferent de varianta aleasa, craiovenii trebuie sa aiba insa in vedere dobânda anuala efectiva (DAE), care include, pe lânga dobânda pentru banii impumutati, si comisionul anual, cheltuielile de dosar, asigurare. „Avantajul creditarii direct din magazine consta in faptul ca procedura si documentatia sunt mult mai simple, creditul doar cu buletinul fiind cel mai bun exemplu in acest sens. In plus, aprobarea creditului se realizeaza intr-un timp mult mai scurt“, a declarat Ingrid Firu, analist Domo. In ceea ce priveste creditele contractate direct din banci, acestea necesita, in general, o perioada de doua-trei zile pentru aprobare.


Dobânzi cu 12% mai mici prin banci


Pentru creditele luate direct din magazine, prin societatile de creditare, DAE este uneori cu câteva puncte procentuale mai mare decât cea practicata de banci. Pentru un credit pe perioada maxima de creditare (cinci ani), cu dobânda fixa, aceasta variaza intre 26,3% si 35,4%. In general, dobânzile de tip „doar cu buletinul“ sunt mai mari cu unu-doua procente. In cazul achizitionarii unor bunuri de uz casnic in valoare mai mare, DAE este putin mai mica. Astfel, pentru achizitionarea de produse de uz casnic in valoare mai mare de 27 de milioane, DAE e de 24,31%. In cazul creditelor luate din magazine prin banci, acestea pastreaza dobânda practicata de respectivele banci pentru produsele respective de creditare.


Varianta achizitionarii de produse din magazine cu bani cash imprumutati din banca este, in anumite cazuri, mai putin costisitoare. Institutiile bancare ofera, pentru persoane fizice, produse de creditare atât pentru bunuri de uz casnic (mobila, electrocasnice, electrice), cât si destinate nevoilor personale, nenominalizate, pentru care nu e necesara dovada cumpararii unui anumit bun. La creditul pentru nevoi personale, DAE fixa variaza intre 14,35% si 27,71%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS