11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri50 de milioane amenda pentru soferii fara asigurare

50 de milioane amenda pentru soferii fara asigurare

Guvernul a decis sa mareasca semnificativ amenzile pentru cei care circula fara Raspunderea Civila Auto (RCA) sau fara Inspectia Tehnica Periodica (ITP). De la anul, cei gasiti in neregula trebuie sa plateasca amenzi intre 30 si 50 de milioane de lei si isi vor pierde si certificatele de inmatriculare.


Decizia maririi amenzilor pentru cei care circula cu masina fara a avea la zi RCA si ITP a fost motivata de guvern prin faptul ca in raportul de monitorizare pe anul 2005 pentru România, oficialii europeni au constatat ca doar 75% din masinile inmatriculate in tara noastra sunt asigurate pentru accidente, fata de media de 90% care este in Uniunea Europeana. Pe lânga majorarea amenzilor, guvernul a decis ca detinatorii de masini inmatriculate inainte de 2001 – aproape 700.000 dintr-un total de 4,5 milioane, câte sunt oficial inscrise in circulatie in România – sa preschimbe vechile certificate cu unele noi.


De la anul se trece la evidenta informatizata


Incepând cu anul viitor, societatile care incheie asigurarile auto obligatorii si cele care fac verificarile tehnice sunt obligate sa puna la dispozitia Politiei Rutiere situatia automobilelor care au RCA si ITP. Firmele care incalca legea si nu transmit datele necesare tinerii evidentei informatizate vor fi sanctionate cu ridicarea dreptului de a incheia asemenea asigurari pe o perioada cuprinsa intre una si sase luni.


Incepând cu 1 aprilie 2006, dupa 90 de zile de la expirarea asigurarii auto obligatorii sau a inspectiei tehnice periodice, va fi automat suspendat si certificatul de inmatriculare, pe lânga amenda cuprinsa intre 30 si 50 de milioane de lei vechi.


Suspendarea certificatelor de inmatriculare ale masinilor va fi posibila in urma tinerii evidentei pe computer a situatiei masinilor inmatriculate, a contractelor de asigurare incheiate si a inspectiilor tehnice facute pentru autoturisme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS