22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoctorita Ghenoiu, urmarita penal

Doctorita Ghenoiu, urmarita penal

Rocsana Ghenoiu este banuita ca ar fi folosit 21.000 de euro in alte scopuri decât cele pentru care a obtinut finantare UE. Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Dolj mai au in lucru trei dosare, in care prejudiciul este estimat la aproximativ 53.000 de euro.


Medicul oftalmolog Rocsana Ghenoiu, patroana firmei RO-OPTIC SRL, este urmarita penal pentru fals si inselaciune, fiind banuita ca ar fi folosit in alte scopuri decât cele declarate fonduri PHARE de 21.000 de euro. Prin intermediul firmei pe care o patroneaza, aceasta a câstigat in 2001, in cadrul Programului pentru Politici Regionale si de Coeziune – componenta Restructurare Industriala si Dezvoltarea Resurselor Umane, o finantare nerambursabila pentru derularea unui proiect. Sub titulatura „Pregatirea tinerilor absolventi din institutiile speciale in domeniul prelucrarii de lentile“, proiectul isi propunea instruirea in acest scop a zece tineri cu deficiente locomotorii si angajarea a sase dintre ei. La trei ani de la semnarea contractului insa, medicul a ajuns in atentia organelor de cercetare penala in legatura cu folosirea acestor fonduri.


Dosar plimbat intre PNA si IJP Dolj


Doctorita este banuita ca ar fi desfasurat cursurile prinse in proiect prin intermediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, creând astfel un prejudiciu estimat la aproape 21.000 de euro. La inceput, politistii, care sustin ca s-au autosesizat in acest caz, au declinat dosarul catre serviciul teritorial al Parchetului National Anticoruptie (PNA), actuala Directie Nationala Anticoruptie (DNA), cauza fiind incadrata in baza art. 18 din Legea nr. 161/2003 – „schimbarea destinatiei fondurilor, altfel decât au fost aprobate“, prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia. Cum insa presupusa infractiune fusese comisa inainte ca legea speciala sa fi intrat in vigoare, dosarul s-a intors catre organele de cercetare ale IJP Dolj, fiind incadrat de legea penala ca fals si inselaciune. Dupa cercetarile prealabile, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au propus, iar procurorul a aprobat inceperea urmaririi penale a medicului Rocsana Ghenoiu. In prezent, inspectorii din cadrul biroului de cercetari penale al politiei municipale efectueaza cercetari suplimentare in acest caz pentru a hotari impreuna cu Parchetul daca o vor trimite in judecata pe doctorita. Acestia au precizat ca in dosar mai este vizata si Marinela Ecobici, fost contabil-sef al SC RO-OPTIC SRL, care nu mai lucreaza in prezent in cadrul societatii.


Rocsana Ghenoiu sustine ca dosarul a fost „clasat“


Rocsana Ghenoiu sustine ca cercetarile in acest caz au fost finalizate in urma cu un an, când politistii care au declansat ancheta nu au descoperit nimic ilegal. „Cursurile s-au tinut in anul 2001. Au fost doua luni de teorie si doua de practica. In urma acestora, au fost angajati sase tineri care lucreaza si in prezent la noi. A venit un ofiter de la politie, care s-a recomandat «Petcu», pentru a ma intreba in legatura cu fondurile. Apoi, stiu ca au luat declaratii de la cursanti. Nu a fost nici un fel de problema, dosarul a fost clasat. De fapt, nu a fost vorba de nici un fel de dosar“, a spus aceasta.


La rândul sau, Marilena Bogheanu, directoarea ADR 4 Sud-Vest Oltenia, agentia prin care s-au derulat fondurile, spune ca institutia pe care o conduce nu are nici un fel de legatura cu astfel de cazuri. Aceasta deoarece specialistii care se ocupa cu monitorizarea fondurilor cu finantare UE nu ar avea dreptul sa verifice alte documente contabile decât cele strict legate de proiect, astfel incât o eventuala dubla finantare nu ar avea cum sa fie sesizata. „In perioada de monitorizare a desfasurarii unui proiect cu fonduri PHARE, noi putem verifica in contabilitate doar aspectele legate strict de implementarea acelui proiect. Nu avem cum sa ne dam seama daca se obtine o dubla finantare pe alt tip de programe, din alte surse. Ar fi ideal sa avem o baza de date in care sa putem verifica acest lucru. In ceea ce priveste cazul RO-OPTIC, stiu doar ca politia ne-a cerut toata documentatia care a stat la baza finantarii. In rest, nu ne-au informat cu privire la desfasurarea cazului“, a declarat Marilena Bogheanu.


Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Dolj, comisarul Leonard Bandoi, a precizat ca in acest moment politistii au in lucru si alte trei dosare de cercetare penala in legatura cu societati care au obtinut fonduri PHARE, valoarea posibilelor prejudicii fiind estimata la aproximativ 53.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS