3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestitii de zeci de miliarde din materiale recuperate

Investitii de zeci de miliarde din materiale recuperate

Primaria Târgu Jiu a economisit in acest an peste 20 de miliarde de lei prin faptul ca a folosit materiale recuperate pentru realizarea unor investitii. Este vorba de structuri metalice si tuburi de canalizare luate de la CET Târgu Jiu, termocentrala aflata in paragina din 1989.


CET Târgu Jiu, un gigant din metal si beton, a fost evaluata in primavara anului trecut la 300 de miliarde de lei. Edilii locali au sperat sa gaseasca un cumparator care sa valorifice apoi fierul vechi, dar acesta nu a aparut nici in acest an, când pretul de pornire al licitatiei a scazut la o suta de miliarde de lei.


In cei aproape doi ani care au trecut de la preluarea CET-ului de primarie s-au incasat doar câteva miliarde de lei pentru activele vândute, la care se adauga teapa data de omul de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci, a carui firma a „cumparat“ fier vechi in valoare de sase miliarde de lei. Banii nu au ajuns in bugetul primariei, deoarece firma lui Dâlgoci a dat faliment inainte ca termenul de plata sa ajunga la scadenta.


Ruina transformata in investitii pentru comunitate


Intre timp insa, Primaria Târgu Jiu a inceput sa valorifice materiale recuperate de la CET Târgu Jiu. Au fost mai intâi refolosite componente metalice, cu care in vara acestui an au fost extinse tribunele stadionului municipal. „Am facut astfel economii de peste 15 miliarde de lei, cât ne-ar fi costat sa cumparam structura metalica pentru realizarea tribunelor“, a spus primarul Florin Cârciumaru. Lucrarea va continua in primavara anului viitor, când va fi dublata capacitatea peluzelor stadionului din municipiu.


Alta investitie realizata partial din materiale recuperate de la CET Târgu Jiu este canalizarea de pe strada Victoria. Marius Ionescu, directorul tehnic al primariei, a spus ca au fost recuperate mai multe tuburi de canalizare, pentru care ar fi trebuit sa plateasca in jur de cinci miliarde de lei daca ar fi fost sa le cumpere.


Mii de tone de fier asteapta un cumparator


Centrala termica de la marginea municipiului Târgu Jiu a fost preluata de primarie in primavara anului 2004, de la defuncta Termoelectrica. Imensa constructie a fost lasata in paragina dupa 1989, desi era realizata in proportie de peste 90%. Aceasta urma sa alimenteze cu energie termica municipiul Târgu Jiu, in sistem centralizat.


In prezent, aproape toti târgujienii au centrale de apartament sau sobe, doar 600 de locuinte fiind alimentate de la centrale de cartier.


Cea mai mare parte a activelor va ajunge mai devreme sau mai târziu la „fier vechi“. Expertii nu au reusit sa estimeze ce cantitate de metal este in imensa constructie. In raportul de evaluare apar ca fiind 7.300 de tone de metal, la care se adauga insa foarte multe utilaje, de diferite tipuri, care sunt consemnate in bucati, nefiind trecuta greutatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS