12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInventatorii craioveni, secretosi peste masura

Inventatorii craioveni, secretosi peste masura

Inventatorii olteni, desi au apelat la consultatii de specialitate de mai multe ori in ultimele trei luni, au trimis formularele pentru brevetele de inventie direct la Bucuresti, de frica sa nu le fie furate ideile.


In fiecare luna, cel putin patru inventatori se adreseaza Centrului Regional pentru Promovarea Proprietatii Industriale (CRPPI) Oltenia, pentru a obtine informatii despre modul in care-si pot breveta inventia. Indiferent daca au inventat plasturi, dispozitive de producere a mierii, masinarii electrice sau substante pentru imbunatatirea luciului vopselelor, oltenii nu ofera prea multe detalii despre descoperirile lor. „Inventiile atestate au aplicabilitate industriala si, daca reusesc sa obtina un contract cu o firma producatoare, inventatorii primesc un procent mare din vânzari. De aceea, se feresc sa dea prea multe informatii despre noutatile pe care le propun“, a declarat Mihaela Minca, consultant la CRPPI Oltenia.


Prin acordarea brevetului, ideilor respective le este atestata singularitatea si primesc protectie in ceea ce priveste aplicabilitatea lor. Potrivit afirmatiilor Mihaelei Minca, inventatorii incheie contractele de licenta sau de concesiune fie ca urmare a unei oferte din partea firmelor interesate care tin legatura cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), fie cautând singuri producatorii interesati de inventia lor, cum este cazul craioveanului Motorga Ion, care-si oferteaza inventia, mecanismul magnetic de amplificare a cuplului motor, pe site-ul OSIM-ului. Daca inventia este brevetabila, atestatul se obtine in sapte-opt luni, costurile de inregistrare, examinare si publicare a cererii de brevet de inventie ridicându-se la zeci de milioane de lei vechi. In plus, pentru mentinerea in vigoare a brevetelor, titularul este obligat sa plateasca taxe anuale pe intreaga valabilitate a brevetului (30 sau 50 de ani).


Inventiile brevetabile


O inventie este brevetabila daca este noua, rezulta dintr-o activitate inventiva si are aplicabilitate industriala. Aceasta poate fi un produs sau un procedeu din orice domeniu tehnologic.


Nu sunt brevetabile inventiile a caror exploatare comerciala este contrara ordinii publice sau bunelor moravuri, inclusiv cele care aduc atingeri grave mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS