CHIMENERG SA Craiova, pusa pe butuci o data cu privatizareaSC CHIMENERG SA Craiova, cândva o societate viabila care avea ca domenii de activitate cercetarea-dezvoltarea in stiinte fizice si naturale, precum si producerea de ingrasaminte chimice lichide, a ajuns falimentara o data cu includerea sa in programul de privatizare. Creditorii au vândut aproape intreg patrimoniul, oamenii au ramas fara slujbe, iar AVAS este in proces cu firma care in 2001 a cumparat pachetul majoritar de actiuni.

In urma cu cinci ani, fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS) Oltenia a decis sa scoata societatea la privatizare. Astfel, statul a ajuns sa vânda pachetul majoritar de actiuni (98,87%) catre SC ROTT STAR CO SRL Bucuresti, care se angajase sa plateasca un avans de 1,42 miliarde de lei in contul achizitiei, restul de 1,8 miliarde de lei urmând sa fie achitat in trei rate anuale. Conform celor declarate de factorii de raspundere, la acea data SC CHIMENERG SA era o societate care mergea relativ bine, nefiind inregistrata cu datorii fata de bugetul de stat. Trei ani mai târziu, creditorii solicitau deschiderea procedurii de faliment la societate. Dupa câteva luni de tergiversari, procesul recuperarii datoriilor a inceput.

Creditorii vor sa-si recupereze banii

Falimentul a fost deschis in februarie 2005, la solicitarea facuta de SNP PETROM Bucuresti – Sucursala PETROM Craiova, care in aprilie 2004 avea de recuperat de la debitoare creante de circa 500 de milioane de lei, aferente terenului ocupat de sediul firmei. Administratorul judiciar desemnat de instanta, SC Micro Finance SRL Craiova, noteaza pe parcursul anului 2004 ca nu a avut acces la arhiva contabila pentru a face o evaluare a bunurilor din patrimoniu. Tot anul trecut, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), mostenitoarea defunctei APAPS, a trimis instantei o adresa prin care aducea la cunostinta ca statul a redevenit actionar majoritar al SC CHIMENERG SA, ca urmare a desfiintarii contractului de vânzare de actiuni catre SC ROTT STAR CO SRL Bucuresti, care nu ar fi respectat conditiile impuse la privatizare. Dupa deschiderea procedurii de faliment, administratorul judiciar a depus impotriva societatii bucurestene o intâmpinare prin care reclama ca firma ar avea catre SC CHIMENERG SA datorii de 2,8 miliarde de lei. La rândul sau, AVAS a cerut sa se inscrie pe lista creditorilor cu creante de circa 7.000 de dolari, pentru datoriile pe care societatea la care redevenise actionar majoritar le are catre fondul asigurarilor de sanatate. In fine, la masa credala s-a inscris si Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, care reclama creante de 3,3 miliarde de lei. Tabelul final al creditorilor este insa in curs de finalizare.

Activele importante, scoase la vânzare

Trebuie spus ca, din câte se pare, sunt slabe sanse sa se recupereze acesti bani. Pe parcursul anului 2004, inaintea deschiderii procedurii de faliment, in contul creantelor inregistrate DGFP Dolj a pus sub sechestru si a vândut majoritatea bunurilor aflate in patrimoniul SC CHIMENERG SA. Atunci, societatea avea debite in valoare totala de circa 3,2 miliarde de lei. Bunurile aflate sub sechestru erau un laborator central, o hala de lichefiere si o sera de testari agrochimice. Cel mai mare pret s-a obtinut prin vânzarea laboratorului si a halei, adjudecate la 605,5 milioane de lei, inclusiv TVA. Au urmat, ca valoare a pretului de vânzare, sera – adjudecata pentru 110 milioane de lei, inclusiv TVA, apoi o cladire-atelier sechestrata in martie 2004, pentru care un cetatean din Isalnita a platit, cu tot cu TVA, 53 de milioane de lei. Cu toate acestea, DGFP nu si-a recuperat inca toate debitele restante, care s-au reactualizat. Sorin Cojoaca, director la Administratia Finantelor Publice (AFP), Sectia Comunala nr.1 Craiova, a precizat: „Mai avem debite de recuperat, cu toate ca am vândut deja o parte din bunurile puse sub sechestru. Au mai ramas de valorificat stocuri de materie prima, pe care nu am reusit sa obtinem un pret bun“.


Dupa ultima evaluare, SC CHIMENERG SA ar mai avea in patrimoniu bunuri de aproximativ 400 de milioane de lei. In fostul sediu al societatii, vândut de DGFP Dolj, functioneaza acum SC CHIMENERG NOVA SA, infiintata de oameni cu activitate in acelasi domeniu si la care am aflat ca director este Nicu Iobacioiu, fostul contabil-sef al vechii firme.

Firma cumparatoare a dat in judecata APAPS

Societatea care a cumparat CHIMENERG in 2001, SC ROTT STAR CO SRL Bucuresti, continua sa aiba legaturi in toata aceasta poveste. Reprezentantul firmei, Elena Petrescu, a dat in judecata APAPS la Tribunalul Bucuresti si cere 4,7 miliarde de lei pentru investitiile pe care pretinde ca le-a facut la CHIMENERG, plus daune de doua miliarde de lei. De altfel, inclusiv directorul AFP Craiova, Sorin Cojoaca, spune ca a fost dat in judecata de aceasta societate.

„M-au dat si pe mine in judecata, pentru ca le-as fi stricat afacerea prin executarea silita a SC CHIMENERG. Cereau daune de cinci miliarde de lei, dar au pierdut procesul“, a afirmat Cojoaca.

Tot el a spus ca „pina sa se privatizeze, societatea mergea bine“, neavând nici o datorie fata de DGFP Dolj. La rândul sau, Marin Nicoli, fostul director al APAPS Oltenia, a spus ca nu are nici o legatura cu privatizarea SC CHIMENERG SA (chiar daca este reclamat nominal ca ar fi bagat pe gât cumparatorilor conditii neacceptabile la privatizare). „Contractul s-a negociat in 2000 si s-a semnat in 2001. Eu nu eram atunci, asa ca nu pot sa va dau amanunte. Dar exista o procedura la astfel de privatizari. Existau tipizate cu declaratii notariale din partea cumparatorilor, prin care aratau ca stiu ce cumpara“, a declarat Nicoli. In fine, Elena Petrescu nu a fost de gasit la sediul specificat al firmei. La acea adresa, din Sectorul 5 Bucuresti, nu figureaza nici un numar de telefon. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante (actualizat la 30 septembrie 2005), SC ROTT STAR CO SRL figura cu datorii catre bugetul de stat de 234.354 RON (2,3 miliarde de lei).Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Cititor said:

    “Eu nu eram atunci…” iata o exprimare care il caracterizeaza cel mai bine pe acest Nicoli. De fapt el nu este nici acum, nu va fi niciodata, nu?! CA toti cei care au fost sau sunt (si vor fi) implicati in tot felul de afaceri dubioase cu bunurile apartinand candva statului roman…Exponent standard al lichelelor fara scru****imbogatite peste noapte intr-o societate in care, iata, cercetatorii se chinuie sa-si duca existenta…Pacat.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 12 noiembrie 2005

Actualitate

» Subprefectul Groza a semanat groaza in saracii Sopotului
» Soferi pe „incredere“
» SANITAS neaga ca protestul de la Poiana Mare ar fi fost ilegal
» Programele de dezvoltare rurala, implementate cu… postasul
» Scurte stiri

Local

» Un viol… de placere
» 10.000 de pachete de tigari confiscate de politisti
» Tariceanu pierde puncte in sondaje
» Segarcea, loc incarcat de istorie
» O viata dedicata meseriei de dascal
» Biserica monument istoric
» Stiati ca…
» Urgenta pentru spital
» Orfan de mama si cu tatal bolnav
» Primaria va extinde iluminatul stradal
» Bataie pe locurile de munca
» Asociatiile de proprietari nu pot recupera debitele craiovenilor
» Solomon trimite romii la mare
» Profesorii ies in strada
» Locuri de veci fara taxa
» Scheele: „România a rezolvat pe jumatate problema aderarii“
» Scurte stiri

Dolj

» Casa de Pensii Dolj a platit milioane unor falsi agricultori
» Asistentii comunitari „studiaza“ prezervativul
» Noi focare de pesta porcina

Gorj

» Cel de-al treilea dosar penal al lui Mischie a intrat in linie dreapta

Sport

» Victoria lui Stinga
» Pandurii, echipa multinationala
» Nitulescu: „Vrem sa-i pacalim pe petrolisti!“
» Lupta pentru puncte cu buzunarele goale
» Preludiu pentru derbiul cu Building

Bani & Afaceri

» CHIMENERG SA Craiova, pusa pe butuci o data cu privatizarea
» Inventatorii craioveni, secretosi peste masura
» Pod de sase milioane de euro la Caransebes
» 254 de firme de top in Dolj
» Securizarea granitelor României, mai ieftina cu 125,5 milioane de euro
» Credit cu dobânda 0 pe trei luni
» Gorjul nu are un program de dezvoltare a turismului

Magazin

» Ia te uita
» Fereşte-te de radar!
» Bancul zilei
» Picatura de cunoastere
» Utile Craiova
» AUDIENTE
» Craiovenii ocolesc librariile
» Tot mai multe persoane afectate de „febra cumparaturilor“
» Cumparaturi la lumina lumânarii
» Caninul lui Napoleon, vândut la licitatie
» Scurte stiri

Opinii

» MARE E… POIANA MARE

Top