Acasă Bani & Afaceri Craiovenii pacalesc repartitorul cu prosopul ud

Craiovenii pacalesc repartitorul cu prosopul ud

Ingeniozitatea craiovenilor pare sa nu aiba limite atunci cind se vad obligati sa scoata bani din buzunar. Inventivi si cu simtul afacerii in interes personal, acestia au venit de hac si celei mai noi tehnologii de calcul electronic al valorii intretinerii in lunile de iarna – repartitoarele de costuri. Dupa ce in ultimii doi ani le-au cazut „victima“ gigacalorimetrele si celebrele apometre a caror utilitate au redus-o aproape de zero, locatarii din cele peste 300 de asociatii din Craiova se pregatesc sa dea lovitura si sofisticatului sistem electronic in valoare de un milion de lei montat pe fiecare calorifer. Metoda care le-a trecut prin cap este pe cit de simpla, pe atit de eficienta: un prosop ud asezat strategic in anumite portiuni ale caloriferului, procedeu care ar debusola complet repartitorul, iar consumul nu ar mai fi inregistrat. Reprezentantii autoritatilor si ai firmelor autorizate sa monteze astfel de dispozitive spun insa ca cei care vor recurge la aceasta metoda isi vor fura singuri caciula si vor plati la iarna facturi duble.


Aflati in plina febra a montarii robinetelor si repartitoarelor de costuri, craiovenii isi fac deja calcule in privinta costurilor ridicate la intretinere pe care va trebui sa le plateasca incepind din noiembrie. Caloriferele infundate si mincate de rugina i-au determinat si pe cei mai saraci sa se caute adinc in buzunar pentru a intra in „rindul lumii“. La aceasta au contribuit si zvonurile lansate „pe sest“ de presedintii si administratorii de asociatii conform carora cei care nu-si instaleaza repartitoare vor plati la pausal, ca pina acum, si va trebui sa suporte si diferenta dintre consumul inregistrat de gigacalorimetrul instalat la scara si cel calculat pe baza repartitoarelor pentru toate apartamentele dotate cu respectivul dispozitiv.


Repartitorul – motiv de cearta intre vecini


Proprietarii de apartamente au ridicat la rang de lege smecheriile prin care au pacalit de-a lungul timpului sistemul centralizat si, implicit, pe ceilalti vecini care au platit fara sa stie si o parte din factura care le revenea celorlati locatari de pe scara.


Craiovenii si-au exersat inventivitatea mai intii pe apometre, pe care au reusit sa le „convinga“ sa afiseze consumuri negative prin montarea magnetilor si a diferitelor dispozitive ilegale de reducere a consumului.


Apoi, cu largul concurs al administratorilor, au transmis consumurile lunare cu intirziere, lucru care a dat peste cap evidenta tinuta de asociatie, rezultind diferente de plata. Pentru ca facturile emise de Regia de Apa si cea de Termoficare trebuia achitate, sumele s-au impartit in mod egal fiecarui apartament, indiferent daca respectivul proprietar a comunicat consumul real sau unul fictiv, in functie de banii pe care ii avea in portofel.


La fel s-ar putea intimpla si in cazul repartitoarelor, care ar putea scoate din buzunarele locatarilor sume importante de bani. Cea mai noua tehnica de reducere a facturii la intretinere in iarna care se apropie este prosopul ud asezat pe calorifer, de regula in zona unde a fost montat repartitorul.


In felul acesta, aparatul nu mai contorizeaza agentul termic care intra in calorifer, iar proprietarul „economiseste“ sute de mii de lei lunar.


Autoritatile locale au pareri impartite in privinta acestui subiect. „Ce fac ei intre ei e treaba lor. Noi masuram cantitatea de agent termic care intra in bloc si care trebuie platit“, a declarat directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache.


La rindul sau, reprezentantul primariei in relatia cu asociatiile de proprietari, Marian Giubelan, spune ca aceia care apeleaza la aceasta metoda vor plati, in realitate, mai mult la intretinere.


„Repartitoarele au doi senzori, unul pentru caldura din calorifer, celalalt pentru cea din camera. Daca vor umbla la el, aparatul se poate deregla si atunci il vor plati din nou.


Chiar daca vor inchide complet robinetele si se vor incalzi cu resourile ca pina acum, senzorul repartitorului va detecta caldura din camera, iar proprietarii respectivi vor plati oricum o parte din factura de intretinere.


Firmele autorizate s-au asteptat la astfel de probleme si au efectuat teste inainte de a le lansa pe piata“, a mai spus Giubelan. Cei care vor avea de pierdut din cauza „inventiei“ cu prosopul vor fi tot locatarii si nu Regia de Termoficare.


Daca in cazul apometrelor diferentele de plata nu erau semnificative, repartitoarele ar putea crea adevarate scandaluri intre locatarii din bloc, dat fiind faptul ca sumele care vor trebui platite de fiecare locatar s-ar putea ridica la citeva sute de mii de lei lunar.


Situatia va trebui reglementata tot in cadrul fiecarei asociatii de proprietari, deoarece, o data montate, repartitoarele nu mai pot fi desfiintate. Instalarea respectivelor dispozitive de contorizare a energiei termice este reglementata chiar de lege care a stabilit ca termen-limita vara anului 2007, ceea ce inseamna ca fiecare calorifer va trebui sa fie prevazut cu astfel de aparate de masurare a caldurii din apartamente in aproximativ un an si jumatate.

Exit mobile version