Acasă Bani & Afaceri Apartamente in valoare de 100 de miliarde, puse sub sechestru

Apartamente in valoare de 100 de miliarde, puse sub sechestru

Directia de Taxe si Impozite din cadrul administratiei locale a inceput recent sa puna sechestru pe bunurile craiovenilor inregistrati cu debite catre institutie. Pina acum, aceasta masura se aplica doar societatilor restante la plata impozitelor locale, cu toate ca legea prevede sechestrul inclusiv pe bunurile persoanelor fizice, pentru recuperarea banilor. Actuala conducere a directiei, prin vocea directorului general, Ioan Vacariu, spune ca sutele de miliarde de lei neincasate in ultimii ani sint rezultatul dezinteresului aratat pentru recuperarea banilor de catre cei care s-au perindat pina acum la sefia taxelor si impozitelor locale. Potrivit lui Vacariu, suma totala pe care persoanele fizice si firmele o au de platit se ridica la peste 270 de miliarde de lei. „Sint unele restante care dateaza din 1998, cind s-a infiintat aceasta directie in subordinea primariei. Pina acum insa, in nici un caz nu s-a mers pina la capat, pentru recuperarea banilor. Rau-platnicii au primit instiintari de plata, somatii si cam atit. Acum avem deja 157 de sechestre pe bunuri ale persoanelor fizice, valoarea acestora ridicindu-se la peste 100 de miliarde de lei. In general, este vorba despre apartamente care vor fi scoase la licitatie pentru recuperarea banilor“, a declarat directorul Vacariu. Procedura punerii sub sechestru a bunurilor nu este foarte complicata, insa pina la valorificarea acestora mai este cale lunga. Prima data, restantierul primeste o instiintare de plata, urmeaza somatia si apoi titlul executoriu. Ulterior, rau-platnicului i se comunica data la care bunul ii va fi pus sub sechestru. Se intocmeste un proces-verbal, imobilul este inscris la cartea funciara, dupa care este evaluat si scos la licitatie. Totusi, de la data intocmirii procesului-verbal pina la scoaterea la licitatie a imobilului, restantierul poate sa-si achite datoriile catre Directia de Taxe si Impozite, caz in care scapa de sechestru. Conducerea directiei spune ca in acest fel s-au lamurit pina acum 100 de cazuri. „Cind vezi ca pentru o restanta de 30 de milioane de lei pierzi o casa de 300 sau 600 de milioane de lei, ce mai faci? Faci rost de bani si platesti“, a precizat Ioan Vacariu.


Firmele au cele mai mari datorii


In multe cazuri, debitorii incearca sa obtina o noua pasuire la plata impozitului facind apel la mila functionarilor de la Directia de Taxe si Impozite. Responsabilii din cadrul institutiei spun insa ca nu vor mai tolera astfel de cazuri, pentru ca in acest fel datoriile populatiei cresc de la an la an.


„Am avut un caz recent. Persoana respectiva avea o restanta de 16 milioane de lei. A venit la noi, cerind sa o aminam, spunind ca este batrina si nu are din ce plati. Are un apartament cu patru camere, iar fiul este doctor. Nu i-a reusit. Cind s-a trezit cu sechestru pe casa, a facut imediat rost de bani si a platit“, a povestit Ioan Vacariu. Cea mai mare parte a debitelor sint inregistrate insa de societatile comerciale. De la unele dintre ele, sumele nu pot fi recuperate deocamdata, pentru ca aceste intreprinderi intra sub legea privatizarii si nu pot fi executate pina atunci. Asa este cazul SC ELECTROPUTERE SA Craiova, care se afla pe primul loc in topul datornicilor, cu restante de peste 70 de miliarde de lei. La firmele la care se poate face executarea, bunurile si utilajele din patrimoniu le sint scoase la licitatie. Numai luna aceasta s-a dat anunt de vinzare pentru bunuri de la cinci societati, pentru datorii de 21,4 miliarde de lei. Acestea valoreaza insa peste 60 de miliarde de lei. Totusi, Directia de Taxe si Impozite inregistreaza „gauri“ de zeci de miliarde de lei, care nu mai pot fi recuperate, din cauza ca societatile restante au fost radiate. Pe acest motiv, unii dintre sefii din institutie au fost sanctionati. Stelian Firicel si Dumitru Miulescu au fost retrogradati pe patru luni de pe posturile de sefi de servicii pe functii de executie, pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Din aceasta cauza, Theodor Voinea, fostul director adjunct al Directiei de Taxe si Impozite, a parasit institutia, gasindu-si alt loc de munca.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version