10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariatii ITUC INDUSTRII Motru au intrat in greva

Salariatii ITUC INDUSTRII Motru au intrat in greva

• ITUC Motru apartine omului de afaceri Cristinel Ducu, un apropiat al fostului prefect de Gorj, Toni Grebla • In timp ce salariatii isi cer lefurile restante, sefii din minerit incaseaza lunar peste 20.000.000 de lei, pentru o Dacie inchiriata la ITUC Motru • Fostul lider de sindicat Mihai Vlad a declarat ca protestele vor inceta numai cind muncitorii isi vor incasa drepturile salariale


Angajatii SC ITUC INDUSTRII Motru au intrat in greva pentru ca de aproape cinci luni nu si-au mai primit salariile. 60 de persoane s-au strins ieri-dimineata in fata unitatii, asteptind ca vreun reprezentant al administratiei sa vina sa discute cu ei. La ITUC Motru, firma care are ca principal obiect de activitate transportul de persoane pentru minerit, lucreaza aproximativ 200 de persoane. Potrivit lui Mihai Vlad, reprezentantul protestatarilor si fost lider de sindicat, fiecare sofer are de incasat intre 14.000.000 si 15.000.000 de lei, suma care reprezinta salariile restante din luna iunie si pina in prezent. Administratia ITUC a virat suma de patru miliarde de lei pentru plata salariilor, insa cea mai mare parte din bani a fost retinuta de Finantele Publice, in contul unor datorii pe care societatea le are la bugetul de stat. Salariatii au aflat de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj ca, intre 2000 si 2002, conducerea ITUC a retinut de la angajati obligatiile la pensii, somaj si sanatate, insa nu le-a mai virat bugetelor respective. Astfel, din cele patru miliarde de lei, destinate platii salariilor restante, muncitorii au mai ramas numai cu 1,1 miliarde de lei, suma ce acopera abia plata lefurilor pentru luna iunie. Acest lucru i-a nemultumit si mai mult pe soferi care sint hotariti sa nu renunte la proteste.


Stabi din minerit au masini inchiriate la ITUC


Mihai Vlad, reprezentantul grevistilor si fost lider de sindicat al muncitorilor, pe vremea cind ITUC se afla in proprietatea statului, a declarat ca salariatii sint nevoiti sa lucreze in conditii foarte grele. 28 de autoturisme, dintr-un parc auto de 50 de autovehicule, circula fara a avea inspectia tehnica facuta, iar amenzile sint primite si platite de soferi. Unii dintre acestia au ajuns sa aiba de achitat amenzi de peste 10.000.000 de lei, lucru care i-a facut pe politisti sa mai treaca cu vederea anumite abateri. „Sintem in greva. Am facut acest protest pentru ca nu ne-am mai primit salariile din luna iunie. Muncitorii nu mai rezista. Au familii, au datorii, au rate in banci. Ce sa faca oamenii cu 200.000 de lei pe luna, cit le revine acum din banii virati? Nu se poate face nimic. Ne-am trezit si ca nu ne-a fost operat in cartea de munca nimic, intre 2000 si 2002. Lumea e disperata. Toti sintem angajati pe o perioada determinata de trei luni si in acest fel nu am mai putut sa mai avem sindicat, cum a fost cindva. Administratia a virat suma asta de patru miliarde de lei, pentru salarii, dar i-au luat finantele aproape pe toti. Conducerea si-a facut datoria, finantele de asemenea si noi am cam ramas cu buza umflata. Nu o sa terminam greva pina nu ni se vor da salariile“, a declarat Mihai Vlad. In timp ce muncitorii fac greva pentru a-si primi restantele salariale, stabi din minerit incaseaza zeci de milioane de lei pe luna, pentru masinile pe care le au inchiriate la ITUC. Pentru o Dacie inchiriata la ITUC, un proprietar primeste 23.000.000 de lei, dupa cum au povestit protestatarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS