Acasă Bani & Afaceri Directorul SC COREMI SA Craiova, cercetat penal pentru fals si inselaciune

Directorul SC COREMI SA Craiova, cercetat penal pentru fals si inselaciune

Camera de Conturi a dispus recent, in urma unui control financiar efectuat la prefectura doljeana, sesizarea organelor de cercetare penala in controversatul caz al lucrarilor de reparatie la acoperisul sediului institutiei. Potrivit inspectorilor financiari, una dintre persoanele impotriva carora se va indrepta actiunea este Emil Ţugui, un cunoscut constructor local, directorul SC COREMI SA si unic asociat al SC RODCONSTRUCT SRL, firma care in 2004 a fost selectata sa efectueze lucrarile la prefectura. In timpul verificarilor, echipa de control a cerut firmei executante sa prezinte documente justificative pentru cantitatile de materiale aflate in stoc inainte de demararea executiei. Cum documentele nu au aparut, inspectorii au inaintat raportul catre Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, cu propunere de incepere a urmaririi penale a administratorului societatii, Emil Ţugui, sub aspectul savirsirii infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si inselaciune. De asemenea, Camera de Conturi a sesizat organelor competente si un posibil prejudiciu in acest caz, in valoare de 1,7 miliarde de lei.


Cum a obtinut SRL-ul patronat de Ţugui contractul


Anul trecut, prefectul de atunci al judetului, Ion Calin, a hotarit ca sediul institutiei trebuie reparat, deoarece era invechit si avea fisuri. In consecinta, s-a ales solutia selectiei de oferte intre firmele care doreau sa efectueze aceste lucrari. In luna august 2004, comisia care s-a ocupat de aceasta problema a avut de selectat intre trei societati de constructii: SC CIMORET SA, SC IZOTECH SRL si SC RODCONSTRUCT SRL. In urma analizei, cea de-a treia firma a fost declarata cistigatoare si, pe 12 august, a semnat contractul de executie, care avea ca termen de finalizare sfirsitul anului. In timp ce SC CIMORET SA a fost descalificata din cauza datoriilor pe care le avea catre bugetul de stat, cealalta contracandidata a societatii patronate de Emil Ţugui, SC IZOTECH SRL, a pierdut pentru ca prezentase o oferta financiara prea scumpa. Valoarea lucrarilor care urma sa fie executate de catre SC RODCONSTRUCT SRL a fost stabilita la 3,99 miliarde de lei, fara TVA. Chiar daca lucrarile de la prefectura fusesera adjudecate de SC RODCONSTRUCT SRL, ele erau efectuate cu angajati ai SC COREMI SA, societate unde Emil Ţugui era director si actionar. Atunci, Ţugui a explicat ca nu a participat la selectia de oferte din partea firmei la care era director pentru ca societatea avea datorii mari la bugetul de stat si nu indeplinea criteriile de eligibilitate, riscind sa fie descalificata. De altfel, asa dupa cum chiar directorul ne-a marturisit la acea data, SC RODCONSTRUCT SRL a fost infiintata tocmai pentru a participa la astfel de licitatii, la care nu trebuie sa fii dator statului ca sa cistigi contractul.


Din cauza problemelor financiare, SC COREMI SA a intrat de ceva vreme in supraveghere financiara. Antreprenor general al lucrarii pentru reconstructia Salii Polivalente din Craiova, societatea nu a mai fost agreata de catre finantator, Compania Nationala de Investitii (CNI), pentru a duce la bun sfirsit contractul de executie, in eventualitatea realocarii de fonduri. Directorul Emil Ţugui nu a fost ieri de gasit pentru a oferi un punct de vedere in legatura cu afacerea repararii acoperisului prefecturii, pentru care se afla in atentia organelor de cercetare penala.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version