3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimarul comunei Secu vrea sa-i bage pe tarani in Europa!

Primarul comunei Secu vrea sa-i bage pe tarani in Europa!

In comuna Secu locuiesc, conform documentelor oficiale, 1.400 de oameni, iar dupa parerea primarului Adrian Popa, 1.600. Acestora li se pot adauga 200-300 de agricultori sezonieri, oraseni in cursul saptaminii care fac agricultura in week-end. Desi se afla la 70 de kilometri de Craiova, la granita cu judetul Mehedinti, in acest loc uitat de lume lucrurile par sa mearga mai bine decit in marile asezari rurale ale Doljului. Primarul comunei, aflat la al treilea mandat, se poate lauda cu obtinerea primului proiect Sapard din judet si, de atunci, cu derularea mai multor proiecte finantate tot din fonduri europene si menite sa imbunatateasca traiul locuitorilor.


Pe paminturile miscatoare si argiloase ale celor patru sate arondate comunei Secu, Comanicea, Secu, Smadovicioara si Sumandra, au trait pe vremuri, in anii 1800, peste 3.800 de locuitori, oameni cu educatie si multe proprietati care au migrat, de-a lungul timpului, catre oras. Asa se face ca in prezent multe dintre casele mosnenilor sint parasite si se afla intr-o stare avansata de degradare. Primarul comunei, Adrian Popa, crede insa ca pentru oamenii ramasi aici, in majoritate batrini cu rude la oras, munca sa nu este in zadar: „In campania electorala, cind am ajuns in satul Smadovicioara, am ramas fara grai. Satul se intinde pe opt kilometri si de toamna pina primavara acei oameni nu puteau circula, erau blocati acolo. Tineau firele de la reteaua electrica pe prajini si nu era o fintina de unde sa bei apa. De aceea am considerat satul acela o prioritate“. Si primarul s-a apucat imediat de treaba: a obtinut fonduri Sapard cu care a asfaltat drumul Secu-Smadovicioara si bani de la Banca Mondiala cu care a pietruit trei kilometri de drum in sat. In plus, a refacut toata reteaua electrica a satului si a instalat telefoane in toata comuna. Recent, Adrian Popa a mai obtinut niste fonduri, oferite de data aceasta prin Programul de Dezvoltare Rurala, cu care a reusit alimentarea cu apa a comunei Secu, de care vor beneficia peste 500 de gospodarii.


Strategii.. europene


Adrian Popa se numara printre putinii primari care nu au probleme cu colectarea impozitelor locale. Iar acest lucru se datoreaza, dupa cum el insusi declara, unei strategii care nu da gres niciodata si pe care o considera de tip european. „Avem oameni in primarie care se ocupa cu plata facturilor catre furnizorii de electricitate, catre compania de telefoane…si asa oamenii nu mai sint nevoiti sa se deplaseze pina la oras ca sa le plateasca. Si ei sint multumiti asa, se simt apoi obligati catre primarie, mai ales daca ii ajutam si la agricultura, cu gasirea unei saminte bune. Vin sa-si plateasca darile fara sa le spunem“. Un alt plan al primarului, care se va materializa in curind, este organizarea unui centru de colectare a laptelui, pe linga care Adrian Popa intentioneaza sa infiinteze si o ferma. Atit centrul, cit si ferma vor ridica, in opinia primarului, nivelul de trai al locuitorilor si situatia economica din zona se va schimba radical.


Adrian Popa nu a realizat totul numai din fonduri europene. Pentru ca in comuna nu au existat suficienti abonati care sa poata acoperi costurile la instalarea televiziunii prin cablu, acesta s-a oferit sa suporte restul cheltuielilor, adica aproximativ 24 de milioane de lei vechi. „Oamenii s-au mai deschis la minte si la tara. Acum considera televiziunea prin cablu un lucru normal“. In plus, deoarece locuitorii din Secu erau nevoiti sa se deplaseze pina in Comanicea pentru a se ruga, primarul a decis sa ridice, din propriii bani, o biserica. Desi se afla deja la al treilea mandat si a realizat multe pentru comuna Secu, primarul Adrian Popa se gindeste ca la urmatoarele alegeri sa nu mai candideze pentru ca „functia aduce si probleme“. Spune insa ca nu va parasi institutia pina cind nu va reforma gindirea oamenilor, pentru a-i aduce mai aproape de standardele si mentalitatea europeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS