12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiata Veche din Craiova va fi desfiintata

Piata Veche din Craiova va fi desfiintata

In urma cu sase ani, Alexandrina Ciocanescu din Craiova a revendicat in instanta si a cistigat 1.475 mp situati in locul unde functioneaza Piata Veche. Tot de atunci, executorul judecatoresc a pus proprietara in posesie, desi pe terenul cistigat Administratia Pietelor avea amplasate tot felul de baraci, chioscuri si soproane. Dupa ce s-a vazut improprietarita, venerabila cistigatoare l-a vindut unor persoane care stiau ce pot face cu el si care au tolerat functionarea pietei timp de sase ani, fara a percepe chirie de la primarie pentru folosirea terenului si fara prea mare tam-tam, cum era de asteptat de la un proprietar cu acte in regula. In septembrie, primaria s-a hotarit sa-si ia activele de pe pamintul oamenilor, sa rezilieze contractele de inchiriere pe care le incheiase cu diferiti comercianti si, practic, sa desfiinteze Piata Veche, care oricum functiona fara avize legale din partea institutiilor sanitare.


Consiliul Local Craiova a aprobat abia in iulie 2005 scoaterea din domeniul public in domeniul privat a mijloacelor fixe existente in Piata Veche, metoda prin care acestea puteau fi dezafectate si mutate in alte piete sau vindute la licitatie. Administratia Pietelor, in baza hotaririi consiliului, a adus la cunostinta comerciantilor care inchiriasera teren sau chioscuri ca li se reziliaza contractele incepind cu 19 septembrie 2005. „Trebuie sa eliberam terenul pe care-l ocupa Piata Veche, pentru ca nu mai este in proprietatea primariei de mai multi ani. Practic, Piata Veche nu va mai putea functiona pe vechiul amplasament pentru ca nu mai este in proprietatea noastra. Si asa nu aveam autorizatie de functionare de la organele sanitare, intrucit nu am mai putut moderniza nimic, stiind ca mai devreme sau mai tirziu va trebui sa plecam de acolo. Din cele opt piete, cite are Craiova, vor ramine pina in primavara doar sapte. Inceputul verii anului 2006 sper sa ne gaseasca tot cu opt piete, pentru ca vom construi cea mai cocheta piata din oras, in cartierul Lapus“, a spus Gheorghe Calinoiu, director al Administratiei Pietelor.


Ţepe de un miliard


Pentru ca debitele neincasate provenite din neplata chiriei pentru spatiile comerciale sau terenurile detinute de comercianti in pietele orasului se ridica la un miliard de lei, rau-platnicii nu vor mai beneficia de prelungirea contractelor de inchiriere. Administratia Pietelor este hotarita sa scoata spatiile detinute de acestia la licitatie si pentru debitele neachitate sa-i urmareasca pe datornici in justitie. „Avem nevoie de toti banii care putem sa-i colectam, pentru ca numai pentru investitia din Lapus ne trebuie 14 miliarde de lei. Modernizarea halei de carne din Piata Centrala ne-a costat doua miliarde de lei, iar dupa terminarea lucrarilor putem spera sa obtinem si avizele sanitare“, a spus Gheorghe Calinoiu. Istoria halei de carne si produse din carne din Piata Centrala este destul de veche. Structura metalica a fost adusa din Franta in anul 1875 si a fost montata pe locul unde a fost construit mai tirziu Teatrul National. In 1968, cind s-a mutat piata pe Calea Bucuresti, structura metalica a fost demontata si mutata in locul unde functioneaza si in prezent hala. Modernizarea ei prin schimbarea acoperisului nu va insemna mare lucru, atita timp cit dupa redeschiderea ei vom intilni aceleasi galantare ruginite, aceeasi faianta sparta si acelasi miros de carne stricata!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS