14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSindicalistii din finantele doljene le pling de mila functionarilor timorati

Sindicalistii din finantele doljene le pling de mila functionarilor timorati

Presedintele Sindicatului Liber din Finante Dolj, Marin Mateica, afirma ca salariile mici si lipsa de sustinere a statului in procesele intentate de firme impotriva functionarilor au dus la cresterea datoriilor catre buget


„Functionarii publici din Ministerul de Finante se simt timorati atunci cind pleaca in control pe teren sau cind incearca sa recupereze sumele restante de la agentii economici. Si eu as fi timorat daca m-ar chema la PNA“. Afirmatia apartine liderului de sindicat din finantele doljene, Marin Mateica, acesta lansindu-se ieri in acuzatii la adresa oficialilor de la Bucuresti in cadrul unei conferinte de presa. Conform spuselor sale, aproximativ 2.000 de angajati ai directiilor judetene de finante din intreaga tara nu sint sustinuti de stat in actiunile pe care le intreprind, ceea ce ii determina pe patronii firmelor restantiere sa-i cheme in judecata ca martori sau ca acuzati. „In felul acesta, un functionar public ar trebui sa-si petreaca jumatate din timpul de munca pe la instante. De cele mai multe ori, pentru a amina plata datoriilor la stat, agentii economici dau in judecata si institutia si acuza functionarul public, iar acesta este obligat, pe cheltuiala proprie, sa se apere in justitie fara sustinerea statului“, a precizat Mateica. Liderul de sindicat a declarat insa ca situatia reclamata nu se aplica si in judetul Dolj, unde, dupa spusele sale, lucrurile merg struna. Parerea sa nu este impartasita si de directorul Directiei de Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj, Ioan Filipescu, care crede ca Mateica nu stie despre ce vorbeste. „Chiar ieri am avut un caz in care o societate comerciala a dat in judecata un inspector. Probabil dl. Mateica nu cunoaste situatia exacta“, a declarat Filipescu. La fel de evaziv a fost Mateica si in privinta acuzatiilor lansate asupra oficialilor care ar denigra activitatea institutiei fiscale. „Atacurile iresponsabile ale unor oficiali la adresa institutiei, acuzind-o de coruptie, generalizind, fara a nominaliza persoane, determina reactii din partea agentilor economici care sint incurajati sa nu mai respecte legea sau sa nu mai primeasca inspectorii fiscali, pe motiv ca sint corupti“, s-a plins Mateica. La fel ca in primul caz, situatia nu se aplica si in Dolj, desi directorii directiei de finante locale au acuzat in nenumarate rinduri presiunile exercitate de anumiti patroni pentru a scapa de plata datoriilor sau de controalele inspectorilor fiscali.


Mateica: „Ar fi culmea sa fie eliberat Boerica si «pitulati» functionarii nostri“


Pe linga frica de a nu fi tiriti prin salile de judecata, liderul de sindicat a gasit alta explicatie pentru ineficienta functionarilor in recuperarea datoriilor la bugetul de stat: salariile mici si lipsa stimulentelor financiare. „La Conferinta Nationala a Sindicatelor din Finante de pe 22 septembrie am cerut secretarului de stat Nicolescu si consilierului personal al primului ministru, Dan Rickman, o crestere cu 50% a salariilor, care sa fie prinsa in bugetul de stat pina pe 15 octombrie. Cu salarii sub patru milioane de lei pe luna e greu, in conditiile in care un functionar suedez primeste 2.500 de euro pe luna, iar unul din Ungaria 600 de euro. Un salariu decent ar fi de minimum 10-12 milioane de lei“, a incercat sa justifice Mateica „scurgerile“ de sute de miliarde de lei din bugetul statului catre firmele private care au primit rambursari de TVA. Asa s-ar putea explica si atitudinea extrem de binevoitoare cu firmele beneficiare de TVA a doua dintre angajatele DGFP, Eugenia Ghiga (opt milioane de lei salariu) si Nicolae Mihaela (sase milioane de lei salariu), amindoua fiind momentan suspendate din functie pina la finalizarea anchetei. „Ar fi culmea sa fie eliberat Boerica si «pitulati» functionarii nostri. Sa se clarifice o data situatia“, a mai spus liderul de sindicat. Solutia gasita de autoritati pentru eradicarea coruptiei si a jocurilor de interese risca sa „intareasca“ si mai mult legaturile dintre inspectori si patroni. Conform noii organigrame care trebuie sa soseasca de la minister in urmatoarea perioada, controalele fiscale nu vor mai fi efectuate de catre directia judeteana, ci se vor infiinta servicii specializate la nivelul fiecarei administratii. In felul acesta, inspectorii de la Filiasi sau de la Segarcea, spre exemplu, vor controla doar firmele de pe raza orasului, existind riscul ca intre reprezentantii statului si cei ai societatilor comerciale sa ia nastere adevarate „cumetrii“.


Sindicalistii doljeni ofteaza dupa fostul ministru de finante, Traian Remes


Daca in privinta salariilor functionarii din finante au putine sanse sa obtina marirea de 50%, acestia ar putea obtine saptamina aceasta reducerea programului de lucru. Guvernul pregateste o hotarire care ii va obliga pe finantisti sa lucreze doar o zi pe saptamina peste program fata de trei zile, cit este in prezent. Totodata, finantistii isi pun mari sperante in fostul ministru de finante, Traian Remes, care ar putea obtine functia de secretar de stat, situatie in care statutul functionarului fiscal ar putea fi repus pe agenda de discutii. In felul acesta, angajatii fiscului ar putea beneficia din nou de primele si de celelalte sporuri suspendate de actualul guvern. „S-a ajuns in situatia absurda ca guvernul sa anuleze prima de 10% negociata in cadrul contractelor colective de munca“, a concluzionat Mateica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII