20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a dat startul la ticsitul camarilor

S-a dat startul la ticsitul camarilor

O data cu venirea toamnei, interesul craiovenilor pentru legume si fructe este ridicat. Si aceasta pentru ca, oricit de mic ar fi bugetul de care dispune, fiecare familie incearca sa-si aprovizioneze camara pentru iarna. Vremea capricioasa din acest an a determinat ca productia de legume si fructe sa fie mai scazuta si, in consecinta, comerciantii au avut mina libera sa speculeze fluctuatia preturilor. Va trebui sa bagati adinc mina in buzunar daca intentionati sa va aprovizionati pentru sezonul rece.


De cum pasiti in Piata Centrala din Craiova, vinzatorii incep care mai de care sa-si laude marfa. „Doriti ceva? Ia uitati ce gogosari mari si frumosi am. Aseara i-am cules din gradina, numai buni de pus la borcan. Sint naturali, nu ca aia importati, cu coloranti“, a spus mindru un batrinel din spatele unei tejghele. Intr-adevar, piata este ticsita de legume si nu calitatea lor tine la distanta cumparatorii, ci preturile piperate. „Ce conserve sa fac, mama, la pensia mea de un milion sase sute?! Daca nici acum nu pot sa-mi cumpar si eu niste ardei si rosii, daramite la iarna! De unde am, de unde n-am, ma mai imprumut si eu la vecini si imi fac o zacusca, un bulion, ca numai pe femeile lenese le gaseste iarna cu camara goala“, s-a plins Maria Stanescu, o pensionara din Craiova.


Preturi pentru toate buzunarele


Comerciantii recunosc ca in aceasta perioada vinzarile cresc pentru ca a devenit o traditie ca fiecare familie sa conserve legume si fructe pentru iarna. Gospodinele se intrec in a face schimb de diferite retete de conserve, iar motivul este simplu: oricit de ridicate sint acum preturile la aceste produse, la iarna ele vor fi, cu siguranta, cel putin duble. Daca bugetul nu va permite sa achizitionati pentru bulion zece kilograme de rosii „proaspat culese, mari si frumoase“ la pretul de doi lei noi kilogramul, nu disperati. Exista si marfa cu o calitate mai scazuta la un pret pe masura. „Iau si eu din astea mai ieftine, ca la zacusca merg. Intr-adevar ardeii sint mai mici si patati pe alocuri, deci o sa am mai mult de munca pina cind o sa-i pregatesc, dar i-am luat la aproape jumatate de pret si se merita. Asa trecem si noi iarna mai usor. Am trei copii de intretinut din doua salarii de bugetari, asa ca trebuie sa am grija la tot ce cumpar“, a afirmat Elena.


Daca familia dispune de un buget considerabil, doamna casei nu va mai fi nevoita sa-si petreaca tot timpul liber in bucatarie, pregatind zacusca, muraturi sau bulion. Un simplu drum la magazin o va scuti de neplacerile unei astfel de activitati. „Am cumparat doar niste legume proaspete pentru salata. Eu niciodata nu fac conserve pentru iarna. Le cumpar direct de la magazin cind am nevoie. E mai practic asa si eu nu prea ma descurc in bucatarie“, a spus Daniela. Inundatiile si schimbarile bruste de temperatura au facut ca productia de legume si fructe sa fie mai scazuta si oferta din piete mai redusa comparativ cu alti ani. „Merge vinzarea pentru ca oamenii au inceput sa-si pregateasca muraturile. Cred ca pina diseara dau gata toata marfa. Adineaori veni un domn si lua douazeci de kilograme de castraveti“, s-a mindrit nea Gheorghe, un taran din Teasc.


Gutuile, mai scumpe decit bananele


In ceea ce priveste fructele, piata craioveana nu are prea multe de oferit. In hala producatorilor agricoli din Piata Centrala, lumea nu prea se inghesuie. Si aceasta pentru ca oferta de aici nu este deloc variata: mere, prune si pere, cu preturi variind, in functie de calitatea produselor, de la unu la trei lei pe kilogram. In schimb, fructele importate se gasesc la tot pasul. Bananele, strugurii, piersicile, kiwi si citricele concureaza fructele autohtone, avind in vedere ca un kilogram de gutui adus de la citeva zeci de kilometri departare costa mai mult decit un kilogram de banane, adica patru lei noi.


Preturi orientative la legume:


gogosari- 2,5 lei/kg


ardei gras -1 leu/kg


ardei iute- 3 lei/kg


ardei capia – 2 lei/kg


castraveti -1,3-1,7 lei/kg


morcov-1,3-2 lei/kg


ceapa – 0,6 lei -1 leu/kg


fasole verde -1,3-1,5 lei/kg


usturoi – 3-4 lei/kg


vinete – 2 lei/kg


dovlecei -1 leu/kg


cartofi – 0,3-0,8 lei/kg


rosii -1,6-2 lei/kg


Preturi orientative la fructe:


mere -1,2-3 lei/kg


struguri – 2-4 lei/kg


gutui – 4 lei/kg


piersici – 3-3,5 lei/kg


prune – 1-1,5 lei/kg


nectarine – 4 lei/kg


banane – 2,5-3,2 lei/kg


lamii – 4 lei/kg


pere -1,5-2,5 lei/kg


miez de nuca – 20 lei/kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS