10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAlianta se sparge in TVA

Alianta se sparge in TVA

Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, fara vreo precizare suplimentara, ca este nevoie de o crestere a fiscalitatii. Argumentul sau este ca România nu va putea face fata altfel procesului de cofinantare, dupa integrarea in Uniunea Europeana.


„Trebuie sa privim si sa intelegem realist si fara tendinte demagogice cum putem beneficia de fonduri de aderare, fonduri care pot ajunge pina la 4 la suta din PIB. Aceasta presupune cofinantare – ceea ce reclama venituri bugetare mai mari daca nu dorim sa avem deficite bugetare crescute. Sa mai adaugam la contributiile de cofinantare si viitoarele noastre contributii la bugetul Uniunii, ca si angajamentele suplimentare din domeniul sanatatii si cele aferente recalcularii pensiilor. Un calcul sumar indica aproape 3 la suta din PIB ca necesar de venituri suplimentare la orizontul anului 2007! Fata de aceasta perspectiva raspunsul care se poate prefigura este o posibila marire a gradului de fiscalizare si, in acelasi timp, in mod cert, o colectare mult mai eficienta, mult mai riguroasa a veniturilor la buget“, a afirmat ieri Calin Popescu Tariceanu. Declaratia sa vine dupa o perioada in care posibila majorare a TVA a stirnit reactii in toate mediile. Daca in cel al oamenilor de afaceri punctele de vedere au fost clare, majoritatea calificind intentia guvernului „absurda si toxica“, nu acelasi lucru se poate spune despre politicieni. Mai ales colegii de partid ai lui Tariceanu, dar si el personal s-au contrazis in declaratii.


Initial premierul anunta ca majorarea TVA este inevitabila, ca apoi sa revina asupra declaratiilor. La putin timp insa, vicepresedintele liberal Radu Rusanu aduce in discutie cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata, apreciind ca aceasta este o certitudine. In acelasi timp, PNL anunta, printr-un comunicat, ca la nivelul partidului, dar si al guvernului nu s-a luat in calcul o asemenea modificare a sistemului de impozitare a consumului.


PD: Masurile nu se justifica


Argumentele lui Tariceanu nu sint suficiente pentru democrati. Fara a prezenta o modalitate concreta privind cresterea veniturilor la buget, PD nu este de acord cu masurile anuntate de premier.


Presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, a afirmat ieri ca pe baza analizarii rezultatelor guvernarii la sase luni „nimic nu justifica majorarea cotei de TVA“.


Mai mult, a adaugat el, acest lucru este valabil chiar si anticipind cheltuielile de la 1 ianuarie 2007, cind România se va alatura, teoretic, Uniunii Europene.


Videanu a explicat ca, in acest moment, exista un excedent bugetar, iar veniturile la bugetul general consolidat au crescut cu peste 20 la suta. Liderul PD a apreciat ca guvernul trebuie sa se concentreze pe mobilizarea resurselor existente la nivelul economiei subterane si a acelei gri, deoarece nu majorarea taxelor va duce la cresterea veniturilor catre stat.


Si in privinta contributiilor suplimentare la fondurile de sanatate din partea pensionarilor si agricultorilor, democratii nu sint de acord cu liberalii.


„Pensionarii au platit o viata intreaga contributii tocmai pentru a beneficia la batrinete de un sistem de sanatate care sa le permita un trai cit de cit decent si o sanatate pe masura“, a aratat ieri presedintele PD, Emil Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS