16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLeul e din ce in ce mai tare

Leul e din ce in ce mai tare

• 2 bani pina la 3,5 lei pentru un euro • Cursul de schimb a atins valorile inregistrate in ianuarie 2003


Principalele valute au coborit din nou in fata leului, moneda europeana ajungind la mai putin de 2 bani de pragul psihologic de 3,5 lei pentru un euro.


Cursul euro valabil pentru astazi a fost fixat de BNR la 3,5197 lei, iar un dolar este cotat la 2,9162 lei. Raportul dintre leu si euro coboara astfel la un nivel comparabil cu cel din luna ianuarie a anului 2003. Tendinta de apreciere a leului a dominat saptamina trecuta. Luni, euro valora 3,5579 lei, iar dolarul 2,9207 lei. Spre deosebire de moneda europeana, dolarul a cunoscut o evolutie fluctuanta. Moneda americana a urcat miercuri la 2,9543 lei, scazind apoi usor joi, pentru ca vineri sa ajunga la 2,91 lei.


Lipsa interventiilor in ultimele zile pare o incercare a BNR de a limita proportiile inflatiei generate de majorarea preturilor la utilitati. Cu toate acestea, insasi banca centrala a recunoscut recent ca aprecierea cursului leului asupra preturilor interne este tot mai slab. In fapt banca centrala a avertizat ca isi va rari interventiile in piata. BNR a anuntat insa ca trecerea la un regim de flotare libera se va face abia dupa scaderea ratei inflatiei sub nivelul de 4 la suta. Guvernatorul Mugur Isarescu a spus recent ca exista posibilitatea manifestarii in continuare a unei aprecieri moderate a leului, dar cu riscul unei volatilitati sporite in ambele sensuri.


Leul tare se pregateste sa devina si mai tare


Procesul de apreciere a leului, inceput in octombrie trecut, a continuat si pe parcursul lunii iulie. Euro a scazut luna trecuta cu 2,3 la suta, iar dolarul cu 2,5 la suta, valoare apropiata de cea de la inceputul anului. Fata de inceputul ultimului trimestru din 2004, moneda nationala a crescut cu 17,2 la suta fata de cea europeana si cu aproape 15 la suta fata de cea americana.


Cresterea leului a adus euro aproape de cursul de la sfirsitul lui 2002. Euro este pregatit sa scada sub pragul de 3,5 lei, dar cei care realizeaza comert exterior trebuie sa tina cont de ultimele declaratii ale guvernatorului BNR, care atragea atentia sa ne asteptam la fluctuatii ale cursului de pina la 20 la suta. „BNR se pare ca a decis sa foloseasca din nou cursul ca arma antiinflationista, lasind deoparte problemele rezultate din majorarea deficitelor de cont si comercial“, comenta un dealer bancar. Cresterea leului nu trebuie sa mire, el avind posibilitati inca mari de apreciere.


La aceasta contribuie atit cresterea economica, mult superioara celei din euro-zona, cit si intrarile mari rezultate fie din achizitii internationale sau fonduri europene, care aduc presiune pe euro. Nu trebuie sa uitam sumele aduse in tara de cei care muncesc in strainatate, care se pare ca ating un nivel anual de aproape patru miliarde euro“.


Deprecierea cursului convine BNR care are ca principal obiectiv scaderea inflatiei, in conditiile in care scumpirile repetate la utilitati risca sa ameninte tinta de inflatie de 7,5 la suta pentru acest an. In plus, inundatiile ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra inflatiei in principal din cauza scumpirii produselor alimentare. La scaderea monedei unice ar putea contribui si ultimele declaratii ale premierului italian, Silvio Berlusconi, care a declarat ca adoptarea ei reprezinta un „dezastru“, un „jaf“, care a creat confuzie, ea conducind la actuala situatie economica din Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS