16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirme cu datorii reconstruiesc casele distruse de inundatii

Firme cu datorii reconstruiesc casele distruse de inundatii

Doua firme din judetul Olt au fost selectate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru a participa la reconstructia caselor distruse in urma inundatiilor din aceasta primavara care au afectat judetele Timis si Caras-Severin. Selectia s-a incheiat saptamina trecuta si la ea s-au inscris initial 32 de societati de constructii din toata tara. Numai 16 au intrunit conditiile impuse prin caietul de sarcini.


Intr-un comunicat al MTCT se precizeaza ca principalul criteriu care a stat la baza selectarii unei firme a constat in pretul oferit pe metrul patrat. O alta conditie a fost determinata de obligatia ca numarul mare de locuinte care va trebui reconstruite din fonduri asigurate de la bugetul de stat sa fie finalizate pina in toamna. Prin ordinul MTCT nr. 753/2005 s-a aprobat „Planul de actiuni privind reconstructia locuintelor“, prin care s-a stabilit ca lucrarile de reconstruire sa inceapa pe 20 iunie. Insa cele cinci comisii care s-au ocupat de verificarea firmelor nu au luat in seama ori au omis faptul ca majoritatea firmelor selectate au datorii mari la bugetul de stat.


Datorii peste datorii


Potrivit ultimei situatii a debitelor la bugetul consolidat de stat, valabile si afisate inca de la inceputul lunii aprilie pe site-ul MFP, dintre cele 16 societati alese, sapte au obligatii restante la bugetul de stat, cinci firme au obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj, patru societati sint restante la bugetul asigurarilor de sanatate, iar alte sase au acumulat datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat. Una dintre cele doua societati din Olt selectate pentru lucrarile amintite, SC General Construct SA din Slatina, inregistreaza, potrivit datelor de pe site-ul MFP, restante la bugetul de stat in valoare de 253 de milioane de lei, la asigurarile pentru somaj – 16 milioane de lei, iar obligatiile restante la bugetul asigurarilor de sanatate este de 133 de milioane de lei. Cea de-a doua firma din Olt, SC Dorela Dumitrescu SRL din Caracal, se afla si ea pe „lista neagra“ a MFP, cu datorii ceva mai mici.


Tot cu restante mici se afla si firmele SC Paluni SRL din Timisoara sau Antares Homes Rimnicu Vilcea. Cu debite mari este inregistrata si firma SC American Romanian Company SA, cu debite la bugetul de stat de 6,8 miliarde de lei, 765 de milioane de lei – obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj, 619 milioane de lei – restante la bugetul asigurarilor de sanatate si 7,2 miliarde de lei – datorii la asigurarile sociale de stat. Interpelat in legatura cu corectitudinea selectiei MTCT, Jenel Copilau, presedintele Consiliului Judetean Olt, a afirmat ca firmele din judet alese pentru lucrarile din Banat nu mai avea debite, in momentul selectiei, la bugetul statului.


Potrivit prevederilor OUG nr. 34/2005 si HG nr. 392/2005, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte, are sarcina de a reconstrui locuintele afectate de inundatiile din Banat. Din 17 iunie a inceput predarea amplasamentelor catre antreprenorii generali, in prima etapa fiind contractate 137 de locuinte, urmind sa se toarne 12 fundatii, la alte 33 locuinte executindu-se doar sapaturile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS