Iese fum pe ușa șemineului? Care pot fi cauzele!

S-ar putea să fi construit recent un semineu pe lemne, însă să fi rămas dezamăgit după ce l-ai utilizat pentru a încălzi încăperea, pentru că te-ai confruntat cu o anumită problemă. Cea despre care vom vorbi astăzi pe larg este legată de fumul care iese pe ușa șemineului atunci când aceasta este deschisă pentru alimentarea cu lemne sau, mai grav, de cazul în care fumul pătrunde în încăpere chiar și atunci când ușa este închisă.

În mare parte, o problemă de tiraj

În continuare vom detalia motivele din cauza cărora iese fum pe ușa șemineului, acestea având, în mare parte, legătură cu tirajul:

  • Subdimensionarea coșului de fum este cauza cea mai des întâlnită. Diametrul interior sau înălțimea de coșului de fum sunt prea mici, iar asta duce la tiraj insuficient. Coșul de fum trebuie să fie compatibil cu focarul achiziționat. Iar dacă nu sunteți siguri de acest lucru, consultați un specialist.
  • Aerul fals – în cazul coșurilor de fum din cărămidă construite neprofesional.
  • Strangularea coșului de fum, ceea ce înseamnă că a fost montat un element terminal nepotrivit, cu un diametru mai mic decât cel al coșului de fum.
  • Neetanșeitatea ușii de vizitare a coșului de fum – din acest motiv, canalul de fum primește aer fals, ceea ce duce la un tiraj necorespunzător.
  • Etanșarea incorectă la intrarea în coșul de fum.
  • Dacă racordarea dintre focar și cos de fum implică o lungime mai mare de 1 metru pe orizontală, tragerea se încetinește foarte mult, iar riscul de a scoate fumul în încaperea în care este amplasat crește.
  • Folosirea prea multor coturi în momentul racordării, care deviază și încetinesc traseul fumului spre evacuare.
  • Utilizarea materialelor nepotrivite la construcția coșului de fum pot afecta tirajul.
  • Recuperarea căldurii de pe coșul de fum și nu de pe șemineu, așa cum ar trebui.
  • Lipsa curățării sau curățarea precară a coșului de fum.

În cazul în care nu există defecte de montaj, pentru a îmbunătăți tirajul coșului de fum pot fi luate anumite măsuri: la instalarea focarelor, este recomandată admisia de aer din exterior; înălțarea coșurilor de fum deasupra coamei casei (dacă ne permite structura); în zonele geografice unde curenții de aer sunt puternici, este necesară înălțarea suplimentară a coșului de fum și, eventual, montarea unei pălării speciale anti-vânt; instalarea unui regulator de tiraj pe coșul de fum.

Apelați la specialiști

Pentru a fi siguri că nu vă veți confrunta cu asemenea probleme, apelați cu încredere la specialișii magazinului SemineeSibiu.ro pentru montajul șemineului dvs., pentru că aceștia fac tot posibilul ca dvs. să fiți mulțumiți de servicii și să vă puteți bucura pe deplin de beneficiile șemineului din locuința dvs.

Iar dacă doriți să beneficiați de căldura unui șemineu, fără a vă complica însă în legătură cu construirea unuia pe lemne, puteți opta pentru un semineu pe gaz, care nu necesită decât o evacuare concentrică asemenea unei centrale. Alte opțiuni ar fi șemineele decorative, electrice sau cu bioetanol. Alege cu încredere modelul dorit de la SemineeSibiu.ro!