8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSărbătoarea tradiţiei şi a bucuriei în comuna Călăraşi (VIDEO, GALERIE FOTO)

Sărbătoarea tradiţiei şi a bucuriei în comuna Călăraşi (VIDEO, GALERIE FOTO)

Paradă a portului tradiţional oltenesc, muzică de calitate, voie bună şi invitaţi de marcă. Au fost ingredientele celei de-a 15-a ediţii a Zilei comunei Călăraşi, eveniment care s-a desfăşurat ieri şi care a reunit atât localnicii, cât şi oameni care au venit din alte zone ale judeţului, special pentru a sărbători.

A fost sărbătoare mare ieri în Călăraşi, unde mii de localnici au aniversat a XV-a ediţie a Zilei Comunei. Încă de la primele ore ale dimineţii, centrul localităţii a răsunat de cântecele copiilor veniţi din toată Oltenia să participe la parada portului popular, devenită deja tradiţie aici. Peste 250 de copii îmbrăcaţi în costume populare specifice judeţelor din care proveneau şi purtând în mâini steaguri tricolore au însufleţit localitatea şi au scos la porţi întreaga suflare a acesteia. Vergică Şovăilă, primarul din Călărași, a spus că parada portului popular este unul dintre cele mai frumoase momente din ziua dedicată comunei şi îşi doreşte ca aceasta să rămână peste ani. „Cel mai frumos este că la ora 10.00 pornim cu această paradă a portului popular, portul românesc, şi vrem ca aceasta să dăinuie peste ani. Sunt peste 250 de copii veniţi din Dolj, Olt, Gorj, care vor ţine minte această zi, în care au văzut ceva care nu se vede în toate localităţile, dar mai presus de toate văd acest port popular care, chiar dacă suntem toţi din Oltenia, este specific fiecărui judeţ. Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai important moment din întreaga zi – parada portului popular“, a spus primarul din Călăraşi.
Purtându-şi cu mândrie costumul de olteancă veritabilă, Cristina, membră a Ansamblului „Mugurelul“ din Daneţi, a spus că plimbarea prin comună este mai emoţionantă decât momentul artistic de pe scenă. „Este a doua oară când venim la Călăraşi. Noi suntem din Daneţi şi am venit să prezentăm dansuri specifice zonei noastre. De departe parada pe care o prezentăm acum este mult mai frumoasă decât orice spectacol şi ne face mare plăcere să fim aici“, a spus fetiţa.
Alaiul a pornit din centrul comunei şi s-a oprit pe stadion, unde, de altfel, s-a şi dat startul petrecerii de către autorităţile locale. Programul artistic a început cu spectacolul susţinut de Taraful Artiştii din Călăraşi, dar pe scenă au urcat şi celelalte ansambluri din Oltenia, precum şi artişti consacraţi ai folclorului românesc.
Dansurile şi voia bună de pe scenă s-au transmis şi participanţilor, mulţi dintre ei nerăbdători să sărbătorească această zi alături de consăteni. „Este un eveniment devenit deja o tradiţie şi organizat la iniţiativa primarului. Este o zi în care oameni care nu se întâlnesc tot anul se văd aici, o zi în care se întorc acasă şi fiii satului plecaţi departe. Sărbătorim întâlnirea cu rude, cu prieteni, iar cu acest prilej le urez «La mulţi ani!» tuturor celor care poartă numele de Constantin şi Elena şi le doresc tuturor localnicilor să ne vedem cât mai mulţi ani de aici înainte, iar tradiţia să meargă mai departe pentru că este o sărbătoare extrem de frumoasă“, a spus Fănică Stănia, pensionar şi consilier local.
Pe lângă momentele artistice, localnicii din Călăraşi s-au putut desfăta şi cu produsele culinare oferite de comercianţi, începând de la preparate din peşte şi terminând cu micii, care au sfârâit pe grătare. Pentru copii au fost amenajate locuri de joacă, iar părinţii îi puteau supraveghea de la mesele amplasate de autorităţi pe stadion.
Oameni obişnuiţi să muncească şi să-şi obţină pâinea cu sudoarea frunţii, locuitorii din Călăraşi au trăit din plin bucuria zilei comunei lor. „Pe nisipuri, munca oamenilor este de trei ori mai grea decât pe cernoziom, iar localnicii au nevoie de o asemenea zi. Este un prilej să socializeze, pentru că nu prea au timp să se vadă în rest. Pe de altă parte, se mai recreează, ascultă muzică pentru că mulţi dintre ei poate coboară doar în această zi pe stadion între cele două sate. Călăraşiul este comuna cu oameni muncitori, acea Sahara olteană, unde ei muncesc mult mai mult decât în alte zone, sunt oameni deosebiţi şi aşezaţi, iar azi, de ziua lor, le doresc să aibă un an bun, să fie sănătoşi şi să se bucure de această sărbătoare, pe care noi le-am dedicat-o lor!“, a afirmat primarul Vergică Şovăilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS