21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajSoluții energetice pentru Craiova

Soluții energetice pentru Craiova

ALDE DOLJ: „Inițiativa ministrului energiei, Anton Anton (ALDE), privind sistemul de stocare a energiei electrice prin înmagazinarea de gaz metan în depozitele de gaze de la Ghercești, precum și investițiile noi de la Termocentrale II Craiova sunt soluții pentru creșterea eficienței energetice, pe de o parte, și pentru evitarea sincopelor în livrarea agentului termic către populație și către consumatorii industriali, pe de altă parte“.

Proiectul propus de ministrul energiei implică trei elemente principale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Ghercești și energia regenerabilă.
Pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune pe gaz natural, surplusul de energie eoliană pe care îl are România va fi folosit pentru înmagazinarea și extracția gazelor naturale din depozitul de la Ghercești.

În momentele de producție de energie electrică din surse regenerabile (eoliană și solară), această energie electrică se va consuma prin alimentarea compresoarelor de gaz metan ce vor introduce gazul metan în rezervoarele subterane din zona Ghercești.

În momentele de deficit de producție energie electrică, avarii în sistem, pentru evitarea importului de energie electrică la prețuri mari, gazul metan stocat în rezervoarele de la Ghercești va produce energie electrică și termică în noul grup de 200 MW, pe gaz, în cogenerare de înaltă eficiență, implementat la Termocentrala Craiova II.
Pe de altă parte, derularea noilor investiții de la Electrocentrala Craiova II vor asigura continuitatea livrării de energie termică, atât a consumatorilor casnici, cât și industriali.

În prima etapă de dezvoltare a proiectului investițional se vor pune în funcțiune, la sfârșitul lunii aprilie, două cazane de apă fierbinte, ce vor asigura o rezervă de 25 – 30% din producția de energie termică, la vârf de iarnă, a termocentralei.

În etapa a-II-a de dezvoltare a proiectului se vor monta și pune în funcțiune două sau mai multe cazane de apă fierbinte, cu termen de finalizare 2020.
Prin realizarea acestei etape de dezvoltare se va asigura o rezervă de energie termică de 100%, fapt ce va permite continuitatea alimentării cu energie termică a consumatorilor casnici din municipiul Craiova și a celor industriali (uzina Ford, aflată în plină dezvoltare), implicit eliminarea/reducerea la zero a întreruperilor în livrarea agentului termic populației Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS