Cum tratăm Spitalele din Craiova?

Autori


Dacă asculți autoritățile, atât la nivel central, cât și local, nu există domeniu în care lucrurile să stea mai bine ca în Sănătate. Realitatea este, însă, cu totul alta, iar oamenii care lucrează în sistem o știu.

Medicina de familie este subfinanțată. Când s-a discutat despre creșterea salariilor din Sănătate, medicii de familie au fost ignorați. Ei sunt considerați bugetari, atunci când este vorba să se stabilească modul în care se face plata serviciilor medicale, și privați atunci când vine vorba despre salarizarea lor. Mai mult decât atât, primăria a crescut arbitrar și fără să se consulte cu nimeni chiria pe spațiile unde funcționează cabinetele medicale. Spații pe care nu se știe cine trebuie să le repare, din moment ce veniturile medicilor de familie abia acoperă salariile (nemajorate). Cel mai bun exemplu este Policlinica din Craiovița Nouă. „Inaugurată“ cu mare tam tam după ce fusese renovată fără nicio autorizație, de firme fantomă trimise de primărie și plătite nu se știe de cine, policlinica arată acum deplorabil. Așa zisa renovare a fost doar o spoială, iar infiltrațiile au apărut din nou. Primăria nu doar că nu a dat nicio explicație în legătură cu cine și cum au fost făcute lucrările acolo, dar a început să pună presiune pe medicii de familie să repare ei clădirea. Nu este de mirare că, în aceste condiții, medicii de familie au început să plece din țară.

Rețeaua de spitale din Craiova funcționează în clădiri care pot să cadă la primul cutremur. Nu o spunem noi, ci Ministerul Sănătății, conform căruia spitalele din Craiova se încadrează în clasele II și III de risc seismic.
Nu doar clădirile sunt vechi și depășite fizic și moral, ci și circuitele. Spitalele de la noi funcționează după circuite gândite acum mai bine de 40 de ani, când patologia, pacienții și tot ce presupune un sistem sanitar era altul.

Tot ce am spus până acum nu sunt invenții ale mele. Aceste probleme mi-au fost semnalate de medicii cu care am discutat și care mi-au prezentat adevărata față a sistemului sanitar de la noi. Lucrul cel mai trist este că oamenii se tem să vorbească. Șefii de spitale, numiți politic, îi amenință și îi șicanează pe cei care vor să spună ce se întâmplă în sistem. În spitale, peste 80% din buget se duce pe salarii, iar medicamente și materiale sanitare trebuie să cumpere pacienții, care, deși plătesc CAS, mai sunt taxați încă o dată în spital.
Și ar mai fi de spus despre faptul că SJU nu cere de la CAS decontarea serviciilor de urgență pe care le prestează către pacienții asigurați sau despre faptul că la același spital județean s-a construit o clinică de cardiologie care a fost racordată la același sistem de încălzire cu spitalul, în loc să se construiască unul nou. Rezultatul? Sistemul a cedat și pacienții au stat în frig sau și-au adus de acasă aeroterme.

Ce se poate face? Tot de la oamenii care lucrează în sistemul medical aflăm. În primul rând, problema spitalelor din oraș nu se poate rezolva decât printr-o colaborare între consiliul județean și primărie. Modul în care cele două instituții lucrează acum este deficitar. Este nevoie de construirea unui nou spital de urgență (regional), care să aibă asigurate toate liniile de gardă – de la cardiologie, la chirurgie. Degeaba avem o secție de cardiologie, dacă nu sunt medici care să lucreze acolo. A fost nevoie de un caz grav, cum a fost cel al lui Florin Busuioc, pentru ca problema asta să intre în atenția opiniei publice, dar ea nu s-a rezolvat. Construirea noului spital de urgență ar mai trebui să rezolve o problemă – separarea secțiilor chirurgicale de cele medicale. Asta pentru a rezolva problema infecțiilor intraspitalicești.

Apoi este nevoie de un spital regional de pediatrie. Oltenia este singura regiune care nu are un astfel de spital, iar sănătatea copiilor ar trebui să fie pe primul loc pentru noi. Anul trecut, am propus în proiectul de buget alocarea unei sume de 2 milioane de lei pentru studiul de fezabiliate necesar acestui spital. Majoritatea PSD-ALDE a respins acest amendament, deși indicasem și sursa de unde puteau fi luați banii. Acum se discută din nou bugetul. Voi veni cu același amendament și vreau să văd ce argmente vor invoca parlamentarii PSD de Dolj să respingă construirea unui spital pentru copii. De asemenea, aștept propuneri de la toți cei care lucrează în sistemul sanitar în legătură cu investițiile care trebuie făcute cu bani de la buget.
Bugetul nu este al lui Vâlcov să dea banii cui vrea el. Bugetul este alcătuit din banii noștri și avem dreptul să decidem ce investiții trebuie realizate.

Nicolae Giugea


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 25 martie 2019

Actualitate

» Renunţarea la schimbarea orei de vară şi protecţia drepturiloe de autor în mediul online, în prim-planul agendei noii sesiuni a PE
» Dăncilă revine, la câteva ore, asupra anunţului privind mutarea ambasadei din Israel. „Este o opinie personală”. Premierul recunoaşte şi autoritatea lui Iohannis

Publireportaj

» Comunicat de presă privind finalizarea proiectului „Dezvoltarea firmei Saben Auto 1957 SRL prin achiziția de utilaje”, smis 110925
» Importanța tratării lemnului împotriva incediilor, a insectelor și a ciupercilor dăunătoare
» Comunicat de presă privind finalizarea proiectului „Modernizarea Link Point SRL prin achiziția de echipamente tehnologice performante”, smis 103809
» Cea mai mare petrecere retro din România, găzduită de Sala Polivalentă
» Centrul Medical Phoenix, medici şi servicii de 10

Dolj

» Se opreşte apa în mare parte din cartierul Brazda lui Novac
» (Galerie foto) Craiovenii prinşi că aruncau gunoaie pe jos, puşi de Poliţia Locală să măture
» (Galerie Foto) Gardul bordurat, înlocuit cu gardul ornamental
» (Galerie Foto) Razie de proporţii pe şoselele şi în barurile din Dolj
» (Galerie Foto) Mormântul lui Cristi Neamţu, împroşcat cu noroi
» (Video) (Galerie Foto) Copilărie distrusă de sărăcie
» (Galerie Foto) Cum își înfrumusețează craiovenii grădinile
» Întreruperi energie electrică

Gorj

» Gorj: Drumarii au găsit din nou gunoi pe marginea DN 67 C, în Rânca
» Gorj: Grevă japoneză la Cariera Lupoaia
» 13.000 de mineri şi energeticieni vor primi vouchere de vacanţă şi prime
» Se caută un nou şef pentru Inspectoratul Școlar Judeţean Gorj

Vâlcea

» Vâlcea: Restricţii temporare pe DN7

Sport

» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova, perdantă în Trivale. Vezi situaţia la zi din Grupa Roşie!
» Au trecut cu bine de Dinamo
» Pandurii au spart gheaţa
» Tineretul joacă azi cu Danemarca

Bani & Afaceri

» Cum ar putea distruge o directivă UE micii transportatori

Sanatate

» Cum ne ferim de alergiile de primăvară

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top