13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajȘemineul pe lemne, o provocare pentru proprietari

Șemineul pe lemne, o provocare pentru proprietari

Tipurile de şeminee și sobe de astăzi nu prea mai sunt așa cum erau ele construite în vremurile vechi, astfel încât și tehnica de ardere este, de asemenea, diferită. Dacă alegi să îți instalezi un șemineu pe lemne s-ar putea ca la început să ai ceva bătăi de cap cu aprinderea focului în vatră.

Cum aprinzi focul într-un șemineu tradițional?

Pentru omul modern, mai familiarizat cu a apăsa pe un buton de telecomandă, decât de a aprinde focul într-o sobă ori șemineu, poate fi o adevărată provocare să pună în funcțiune un șemineu pe lemne. Regula principală este aceea de a folosi lemne de calitate, foarte uscate și… în cantitate suficientă. Mulți proprietari sunt surprinși de cât de mult lemn este nevoie la început pentru a aprinde focul într-un șemineu tradițional. Specialiștii recomandă utilizarea cam a 2 – 3 kg de lemn (surcele subțirele foarte bine uscate), deoarece mai mult lemn de foc la început înseamnă că șemineul începe să funcționeze mai repede și corect. Este bine  să puneți un strat de lemne mai groase în partea de jos și surcelele în partea superioară.

Începeți din spate și stivuiți în picioare lemnele de foc, astfel încât aerul să se miște liber printre vreascurile un pic mai grosuțe, dar și printre surcele. Este important ca și buștenii să fie uscați, nu doar surcelele. Dacă nu sunteți sigur că bucățile de lemn sunt complet uscate, le puteți combina. Utilizați brichete speciale pentru a asigura aprinderea rapidă a lemnului din partea superioară, evitând fumul toxic ce poate apărea în faza inițială de aprindere.

Aprindeți întotdeauna lemnele din partea de sus

Când porniți flacăra din partea de sus, veți obține o încălzire mai rapidă a camerei de combustie. Acest procedeu se potrivește atât pentru șeminee, cât și pentru sobe semineu, oferind un acces optim la oxigen, care, precum se știe prea bine, ajută la ardere. Flăcările ce vor apărea în partea de sus, încălzesc lemnele de sub ele, iar bucățile mai groase vor participa treptat la întreținerea focului și nu va mai exista pericolul de stingere a acestuia. Dacă e vorba de un șemineu închis, închideți ușa acestuia după circa 5 minute de la aprinderea lemnelor, pentru a-i permite aerului din cameră să ajute la menținerea focului. Arderea lemnului cu flăcări vizibile este mai ecologică. Acest lucru se datorează faptului că focul mocnit dublează emisiile de monoxid de carbon și particule toxice degajate. Nu folosiți ziare, reviste și ambalaje alimentare pentru aprindere! Explicația? Nu doar că aceste deșeuri din hârtie produc cenușă și fură oxigenul necesar întreținerii arderii, dar mai emană și gaze periculoase din pricina cernelurilor dăunătoare pentru mediu aflate pe suprafața lor.

Șemineu deschis sau închis?

Șemineul deschis prezintă un focar fără ușă. Focul deschis este cel mai plăcut pentru ochi, dar astfel de șemineuri nu sunt potrivite pentru încălzire deoarece ard mult oxigen, uscă aerul din incinta unde sunt instalate și sunt mai periculoase deoarece trebuie supravegheate mult mai atent pentru a nu se declanșa incendii devastatoare. Dacă în casa respectivă există și copii mici și/sau animale de companie, cu atât mai mult trebuie luate anumite măsuri preventive pentru a se evita orice accident neplăcut. Într-un șemineu închis cu o ușă de protecție împotriva focului interior ce arde în vatră, se pot privi flăcările prin geamul ignifug în siguranță.
De multe ori, un șemineu închis este o variantă mai bună, chiar mai elegantă, care îmbină vechiul cu modernul. Astfel de șeminee radiază liniște în încăpere, nu usucă aerul, iar scânteile rătăcite nu zboară din vatră către exterior, pe parchet sau covor, deci se elimină riscul de incendiu din această cauză. Cei nostalgici pot alege chiar și o variantă de șemineu închis cu un mecanism de ridicare a ușii. Un astfel de model versatil poate fi transformat ușor din șemineu închis într-unul deschis, după dorință, prin simpla schimbare a poziției ușii. Şemineele centrale închise („tip insulă”) sunt o categorie specială de șeminee ce se pot amplasa în mijlocul camerei. Această metodă de instalare este recomandată pentru încălzire, deoarece căldura se se răspândește mai bine, echilibrat, iar incinta este încălzită mai eficient decât în cazul unui șemineu de perete. Poziționarea unui cos de fum la acest tip de șeminee este însă mai dificilă. Pentru a alege tipul șemineu și o soluție constructivă cu adevărat optimă pentru dvs., cel mai bine este ca să apelați la specialiști cu experiență, care vă pot oferi cele mai bune sfaturi după ce analizează la fața locului spațiul interior de locuit unde vă doriți să așezați un șemineu tradițional sau o sobă șemineu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS